Slovakiet-forsker: Homofobien er mindre end ventet

En sejr for homoseksuelles rettigheder, at folkeafstemning om homovielser faldt til jorden, mener forsker

Følg Politik

En folkeafstemning om homoseksuelles ret til at indgå ægteskab og adoptere faldt lørdag til jorden med et brag i Slovakiet, da kun omkring 21 procent af vælgerne mødte op for at stemme, og det bør betegnes som en sejr for homoseksuelles rettigheder.

Det mener Peter Bugge, der er lektor i Østeuropastudier ved Aarhus Universitet.

Dermed var der langt op til en valgdeltagelse på 50 procent, der kræves for at resultatet ville være gyldigt.

- At folkeafstemningen blev erklæret ugyldig, viser at homofobien ikke er så udbredt i det slovakiske samfund som forventet. Det er dog ikke til at afgøre, om den lave deltagelse skyldes, at folk er ligeglade, eller om de aktivt har boykottet folkeafstemningen, siger han til Ritzau.

- Uanset hvordan man tolker resultatet, er det en sejr for homoseksuelles rettigheder.

Det er i forvejen ikke tilladt homoseksuelle i landet at gifte sig eller adoptere børn, men konservative grupper i landet forsøgte med folkeafstemningen at cementere lovgivningen og gøre det sværere at ændre den i fremtiden.

Omkring 90 procent af de slovakker, der afgav deres stemme, sagde "ja" til folkeafstemningens tre spørgsmål: Skal et ægteskab kun være mellem mand og kvinde, skal par af samme køn udelukkes fra at kunne adoptere, og skal børn kunne fravælge skoleundervisning om sex og aktiv dødshjælp.

Ifølge Peter Bugge hersker der mange steder i Østeuropa en følelse af, at Vesteuropa og Bruxelles spiller med musklerne over for østeuropæiske lande.

Idéen bag folkeafstemningen tolkes som symbolpolitik fra de konservative slovakker for at tage afstand og distancere sig fra Vesteuropa.

- I nogle østeuropæiske lande bliver krav om ligestilling af homoseksuelle tolket som et forsøg på, at det neoliberale Vesteuropa hele tiden vil sætte dagsordenen. De føler, at de bliver tromlet af fremmede kræfter.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.