Annonce:
Annonce:

Socialdemokratiet er klar til at forbyde burka

Det tyder på, at der kan findes flertal for et forbud, der rammer kvinder med burka og niqab i Danmark

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Politik

Burka og niqab er ikke den største og ikke den vigtigste udfordring, men den er stor.

Derfor er Socialdemokratiet klar til at forbyde burkaen. Hidtil har partiet ellers ventet på, at regeringen ville gå ud med en samlet udmelding.

- Vi er fra Socialdemokratiets side klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, for at vi sikrer et Danmark, hvor der ikke er burka.

- Det er ikke så svært at stemme for et forbud, det svære er finde en måde at gøre det på, som ikke bare bliver et symbolslag i luften, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Venstre ventes at gøre sin holdning endeligt op fredag.

Ifølge flere medier tyder det på, at Venstres gruppeledelse vil støtte maskeringsforbuddet.

Spørgsmålet er dog, hvordan det skal straffes. Det skal være op til en politisk forhandling, hvis beslutningsforslaget, som det ser ud nu, vedtages.

Annonce:

Emnet er højt på pressens dagsorden, fordi Venstres medlemmer er uenige, og fordi det er fundamental værdipolitik for det liberale parti.

De Konservative er for, mens Liberal Alliance er imod et maskeringsforbud, som Dansk Folkeparti har fremsat i Folketinget.

Statsministeren nævner selv, at han er en af de - vel nok - få i Folketinget, der selv har prøvet en burka.

I slutningen af 1980'erne brugte han den til at smugle sig selv ind i det dengang sovjet-besatte Afghanistan.

Det skete sammen med nuværende energiminister, Lars Christian Lilleholt (V), for at aflevere penge, de havde samlet ind til et skoleprojekt.

Under debatten bruger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, anekdoten til at få det drejet ind på den nuværende diskussion.

- Hvis man ser billedet for sig af statsministeren og energiministeren i burka, er der endnu en grund til at stemme for forbuddet, siger Kristian Thulesen Dahl til stor moro for salen, der bryder ud i grin.

Annonce:

Debatten er kommet på dagsordenen på ny, efter at Dansk Folkeparti onsdag fremsatte et beslutningsforslag, der skal ramme kvinder, der går med burka eller niqab.

Det kaldes populært et burkaforbud.

En rapport fra 2009 anslår, at der er mellem 100 og 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller den heldækkende klædedragt burka, hvor der er et net for øjnene.

Da vurderingen er, at man ikke kan forbyde specifikke beklædningsgenstande, foreslår Dansk Folkeparti et maskeringsforbud.

DF's udlændingeordfører, Martin Henriksen, hæfter sig ved, at S-formanden tidligere torsdag fik spørgsmålet, om partiet vil støtte DF's maskeringsforbud, hvor hun ikke gav "et klart svar".

- Men det kan vi få nu. Og det er jo ganske udmærket.

- Alt tyder på et bredt flertal i Folketinget, som mener, at tiden er inde til at få det forbud igennem og dermed også støtte Dansk Folkepartis forslag, siger han.

Spørgsmål: Du tolker Mette Frederiksens udtalelser som støtte til DF's forslag til et maskeringsforbud?

Annonce:

- Det er bestemt min opfattelse, svarer Martin Henriksen.

- Jeg kan forstå, at S har et "men". Det er, at man efterfølgende skal diskutere, hvordan sanktionen skal være, og det er også det, der ligger i Dansk Folkepartis forslag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: