Socialdemokratiet får flest borgmestre efter valget

Trods tilbagegang og vælgerlussinger i de store byer er Socialdemokratiet igen partiet med flest borgmestre

Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne se sit parti gå tilbage ved kommunalvalget og få vælgerlussinger i de store byer. Alligevel blev S størst og fik flest borgmesterposter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne se sit parti gå tilbage ved kommunalvalget og få vælgerlussinger i de store byer. Alligevel blev S størst og fik flest borgmesterposter. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Socialdemokratiet får flest borgmesterposter efter kommunalvalget. Det stod fast, da der tidligere onsdag aften fortsat manglede at blive sætte navn på en borgmester i fem kommuner.

Sent onsdag aften har Socialdemokratiet 43 borgmesterposter. Der mangler fortsat en borgmester i to kommuner.

Det er i Fredericia Kommune og Odsherred Kommune, at der fortsat er tvivl om borgmesterposten.

Venstre har 36 borgmesterposter. Efter det forrige valg i 2017 fik Socialdemokratiet 47 borgmesterposter som topscorer mod Venstres 37.

I alt satte 28,5 procent af de vælgere, der stemte, kryds ved Socialdemokratiet. Det er en tilbagegang svarende til 86 mandater i byrådene landet over i forhold til 2017-valget.

Særlig stor er tilbagegangen i København, Aarhus, Odense og Aalborg. I alle byer bevarer Socialdemokratiet dog borgmesterposten alligevel.

Men eksempelvis i hovedstaden må Socialdemokratiet for første gang i over 100 år opgive titlen som det største parti. Sejren løb Enhedslisten med.

Onsdag gjorde statsminister Mette Frederiksen (S) status. Og hun kom ind på sagen om de slettede sms'er i forbindelse med minksagen. Sagen har præget dansk politik de seneste uger. Dermed også under valgkampen.

- Kan jeg udelukke, at diskussionen om sms'er og mink har smittet af nogle steder? - Nej, desværre ikke, skrev Frederiksen på Facebook onsdag.

13 borgmesterposter er gået til De Konservative. Formand Søren Pape Poulsens parti har haft et godt valg og har allerede fem borgmesterposter mere end efter 2017-valget.

Eneste minus er, ar De Konservative tabte Frederiksberg efter 112 år med en K-borgmester for bordenden.

SF har fået 2 borgmestre. Det er en fordobling i forhold til 2017-valget. De Radikale og Slesvigsk Parti har hver fået en borgmesterpost.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby