Søn af legendarisk canadisk politiker står til valgsejr

Den konservative premierminister Stephen Harper står til at tabe til den liberale leder, Justin Trudeau

Efter en af de længste valgkampe i Canadas historie går vælgerne mandag til valgurnerne for at vælge et nyt parlament. Meget tyder på, at et flertal efter ni år med konservativt styre ønsker forandring.

Valgkampens hovedemner har været krigen i Syrien, et muligt forbud mod at bære slør i Canada og frihandelsaftalen TTP mellem USA, Japan og ti andre Stillehavslande.

I opinionsundersøgelserne står den konservative premierminister, Stephen Harper, til at tabe til de liberale under ledelse af Justin Trudeau. Opinionen har dog svinget kraftigt frem og tilbage.

Mange af de 26,4 millioner vælgere havde ikke besluttet sig for, hvad de ville stemme, i valgkampens afsluttende fase. På sit sidste valgmøde i Calgary sagde den 43-årige Trudeau, at han ikke bare tilbyder "en anden regering", men at han tilbyder 'en bedre regering'.

Harper har på sin side advaret om, at en liberal regering vil indebære, at canadierne kommer til at betale mere i skat.

Ifølge meningsmålinger, som blev offentliggjort søndag, ligger Harpers parti næsten syv procentpoint efter Justin Trudeaus Liberale.

Justin Trudeau er søn af den legendariske Pierre Trudeau, som var premierminister i sammenlagt 15 år i perioden mellem 1968 og 1984, og som af mange anses for at være det moderne Canadas far.

Hvis Harper skal vinde, har han brug for, hvad en af hans partifæller kalder "i sidste sekund konservative", som er vælgere, der under valgkampen har været på oppositionens side, men som i sidste øjeblik går tilbage til de konservative.

Hvis Harper vinder, vil han være den første premierminister i Canada siden 1908, som har kunnet triumfere i fire valg i træk.

Harpers person har været i centrum i de konservatives valgkampagne, og veteranpolitikeren er blevet introduceret som en rockstjerne på sin valgturné. Han er imidlertid en person, som skiller vandene.

- Vores problem er, at vi under valgkampen har bevæget os væk fra alle, der ikke var

stærke konservative kernevælgere, siger en af Harpers tidligere rådgiver.

0 kommentarer
Vis kommentarer