Hvis briterne på næste torsdag stemmer sig ud af EU, bryder jubelen løs i Sønderjylland. I Danmarks eneste EU-landfaste region - syd for en linje fra Kolding til Esbjerg - er man dødtrætte af EU-bureaukratiet og teknokratiske regelryttere.
Det er det indtryk, som står tilbage efter Ekstra Bladet har taget pulsen på sønderjydernes forhold til Europa her op mod den britiske afstemning.
EU hænger sønderjyderne ud af halsen. Folk har fået nok af den europæiske lovmølle, som kvæler medlemslandene i absurde direktiver, og af politikere som har travlt med at rage til sig.
- EU er blevet et slaraffenland for afdankede politiske platugler, der tjener fedt på at mele deres egen kage, lyder det med rene ord fra den 49-årige Robert Kurtz i Lunderskov.
Ved den seneste afstemning om blandt andet det europæiske politi- og retssamarbejde var der markant skepsis i Syd- og Sønderjylland. Dansk Folkeparti buldrede frem til usete højder og blev det store parti i det grænselandet. Et sammenfald ikke alle er glade for.
- Må jeg være fri. Jeg er sgu ikke DF'er, siger Robert Kurtz.
- Men når nu EU har udviklet sig til et morads af lort og en antidemokratisk mastodont, der fører landenes befolkninger bag lyset under ledelse af anløbne politikere, så må vi da sætte hælene i. Der har jeg så fælles holdninger med Dansk Folkeparti.
- Det er jo kun gået ned ad bakke siden afstemningen i 1972. Jeg håber på et britisk nej, og vi skal sammen vej, siger Robert Kurtz i en endeløs svada foran den lokale SuperBrugsen.
Mest stemt for nej, men...
På samme p-plads banker 67-årige Lisbeth Kjøller Andersens hjerte egentlig mest for et nej til EU - som det altid har gjort ved danske afstemninger. Men denne gang er hun i tvivl:
- Jeg tror, et britisk nej fører til, at det hele ramler. Og det vil gøre ondt på Danmark.
- Så lige i denne sag er vi desværre nok nødt til at elske EU. Uden briterne bliver det et frygteligt kaos, siger den pensionerede sundhedsplejerske.
Pædagogmedhjælper Annika Jensen, 33 år, er ualmindeligt træt af, at EU er blandet ind i alt:
- På under fem år er jeg gået fra tilhænger til modstander. EU bestemmer for meget. Det har taget overhånd. Jeg håber, briterne siger 'ud', og så skal vi samme vej.
En nation af kegler
Vi ruller til Rødding og møder veterinær tilsynsassistent Stig Olsson foran ABC Lavpris. Han er 59 år og moderat tilhænger af EU. Briternes EU-manerer bryder han sig ikke om.
- Det er en nation af kegler. Stokkonservative med deres Commonwealth. De har jo aldrig kunnet finde deres ben i samme rum som andre. Ud med dem, men Danmark skal blive.
- Måske skal vi have en afstemning, der sætter tingene på plads en gang for alle. Men vi skal ikke plagiere GB, hvis de går egne veje, siger Stig Olsson.
Postbud Carsten Møller, 56 år, er EU-skeptiker, men dog med mest hæld til ja-siden.
- Bureaukratiet overdøver alt det gode, men de åbne grænser er problematiske. Trækker briterne sig, vil det være ærgerligt, ja men vi bør blive inde. Der er trods alt flere fordele indenfor.
Grådige EU-politikere
Længere mod syd i Toftlund siger en bister Peter Roloff, at grådige politikere har ædt EU op inde fra:
- De rager til sig og er ligeglade med de skatteydere, som betaler deres luksusliv, siger den 60-årige virksomhedskonsulent.
- Det bliver et mareridt, hvis briterne melder sig ud. Og det er ambivalent for mig, for jeg bryder mig i forvejen ikke om, at alt bliver styret centralt. Ingen ved, hvad der så sker, siger Roloff.
Ekstra Bladets hold løber også på tandklinikassistent Jette Holm, som plejer at stemme nej ved danske EU-afstemninger.
- Selv om jeg er nej-siger, er det foruroligende, hvis briterne siger bye-bye. Det gør livet svært for lille Danmark i EU, for vi har jo i forvejen vore egne forbehold at slås med.
- Et Danmark uden for EU? Uha, det bliver ikke let, siger den 49-årige tandlægeassistent.
EU-bamse er for stor
Ved Højer Sluse klos op ad Vadehavet løber reporterne på 67-årige Elin Pahus, som sammen med ægtefællen plukker vild malurt til kryddersnapsen.
- Stemmer briterne sig ud, vil det bekymre mig. Det vil svække Europa. Men selv om jeg synes, at EU er blevet en alt for stor bamse, så dur det ikke at skrumpe så hurtigt.
- EU har vel udlevet sig selv. Se bare på flygtningeområdet, hvor EU i mine øjne har spillet fallit, siger Elin Pahus.
I læ af det fremskudte dige har restauratør Hans Petersens grill-bar oplevet masser af stormvejr siden midten af 80'erne. Den 70-åriges tro på et fælles Europa blæser dog ingen vegne:
- Briterene betyder alt for danmark. Jeg håber, de tænker sig om og bliver inde. Konsekvenserne af et nej er uoverskuelige og vil kaste EU ud i dyb krise.
- Ingen ved, hvad der sker, hvis de siger nej. Det kan ende i det rene kaos, siger Hans Petersen. Han slutter af med denne opsang til sine landsmænd:
- Jeg forstår ikke, at Danmark altid er blevet forkælet af EF/EU. Det er på tide at vågne op. Vi kan ikke forvente altid at få særbehandling.
EU-svindel overalt
På en cykeltur gennem Højer by håber Tønder-arkitekten Harald Christensen, 62, at slå nye streger i nogle af Tønder-marskens gamle huse, som snart skal restaureres via en massiv 210 millioner kroners donation fra Mærsk-fonden og Realdania.
- Her i det sydlige Danmark ligger den nationale egenart dybt i folk. Det er en ballast helt tilbage fra Genforeningen. Det er nok derfor, vi reagerer mod EUs alt for voldsomme størrelse, hvor der ikke er styr på noget. Jeg vil tro, der svindles med EU-midler i størrelsesordenen Danmarks bruttonationalprodukt, siger Harald Christensen.
Blander sig i alt
I Tinglev centralt i Sønderjylland vil susu-hjælper Conny Johansen, 64 år, helst ikke af med Storbritannien.
- Egentlig har jeg ikke så meget mod EU. Men de blander sig i alt, og de laver om på alt for mange af de sunde ting i et samfund. Det skal de holde op med, siger Conny Johansen.
Og til slut den anonyme Gråsten-gnavpotte, som ikke vil fotograferes:
- Det er noget pjat. Briterne og danskerne går på røven. Bliv dog inde.

Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.