Spanien truer med at stemme nej til brexitaftale

Manglende afklaring om fremtiden for Gibraltar vil udløse et spansk nej til brexitaftale, siger Spanien.

Følg Politik

Onsdag truer Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, med at stemme nej til en aftale om Storbritanniens exit fra EU. Aftalen bliver det altoverskyggende emne på et EU-topmøde søndag.

- Hvis ikke dette er løst inden søndag, vil Spaniens pro-europæiske regering desværre blive nødt til at stemme nej, siger Sánchez på et pressemøde i byen Valladolid.

Samme aften i Bruxelles forlod EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Storbritanniens premierminister, Theresa May, et møde uden at opnå et resultat.

De har aftalt endnu et møde, hvor de håber at få en aftale på plads om forholdet mellem EU og Storbritannien på den anden side af skilsmissen mellem de to. Det møde bliver i sidste øjeblik, på lørdag.

- Jeg vender tilbage på lørdag til yderligere møder, inklusive endnu et med formand Juncker for at diskutere, hvordan vi kan sikre, at vi kan ende denne proces på en måde, der er i begge vores befolkningers interesse, siger May efter mødet.

- Der er stadig nogle emner, som mangler en løsning.

Hun kommer ikke ind på, hvilke specifikke emner, der er tale om. Hun fortæller dog, at både hun og Juncker har givet ordrer til deres forhandlere om at fortsætte indtil lørdag:

- Vi har i aften givet anvisninger til vores forhandlere. Arbejdet med at løse de emner vil begynde omgående. Jeg mener, at vi har været i stand til at give tilstrækkelige anvisninger, til at de udestående emner kan løses, siger May.

Storbritanniens exit, det såkaldte brexit, har været en realitet, siden en folkeafstemning i 2016 endte med et flertal for at forlade EU.

Siden da har et længere forhandlingsforløb om den såkaldte skilsmisseaftale og et fremtidigt forhold udspillet sig.

Søndag skal EU's 27 regeringsledere mødes til topmøde. De skal her diskutere den aftale om brexit, som forhandlere fra Storbritannien og EU er nået frem til.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind