Spansk kaos

Der er underskrevet et uafhængighedsdokument, men situationen kunne næsten ikke være mere rodet i konflikten mellem Spanien og de catalanske seperatister

Det lignede at Carles Puigdemont med sin tale forsøgte at gå dialogens vej. Alligvel har han underskrevet omstridt dokument. Foto: AP
Det lignede at Carles Puigdemont med sin tale forsøgte at gå dialogens vej. Alligvel har han underskrevet omstridt dokument. Foto: AP

Det har været ganske uigennemskueligt, hvad der foregået i korridorerne i det catalanske parlament her til aften.

Efter en stor tale af regionens præsident Carles Puigdement har han og en række medlemmer af parlamentet nemlig ganske uventet underskrevet en uafhængighedserklæring for Catalonien.

Men erklæringen er straks suspenderet, lyder det samtidig fra den lokale regering, skriver bl.a. AFP. Men hvad der konkret står i det underskrevne dokument er uklart.

Splittet land
Ifølge den store spanske avis El Pais står der ikke noget i dokumentet eksplecit om, at uafhængigheden er suspenderet. Men det anfører, at der kan åbnes forhandlinger med den spanske centralmagt uden videre betingelser.

Underskriften kommer efter præsidenten i en tale slog fast, at catalonerne ved folkeafstemningen 1. oktober havde sendt et kalrt signal om, at de vil løsrive sig. Læs hvad han sagde i sin tale her.

Men da en løsrivelse er forfatningsstridig er den melding yderst kontroversiel. Folkeafstemningen var desuden omgærdet af omfattede politivold mod vælgerne og valgdeltagelsen var sølle 40 procent, så tilhængerne af et forenet Spanien tillægger den ingen legitimitet.

Aftenens dramatiske udvikling får den spanske regering til at indkalde til krisemøde allerede i morgen.

Han ved ikke noget
Spaniens vicepremierminister Soraya Saenz de Santamariasiger siger ifølge Ritzau, at regeringen onsdag vil beslutte, hvad de næste skridt kommer til at være i forhold til Catalonien.

Hun siger også om den catalanske leder, at "han ikke ved, hvor han går hen, og med hvem, han vil gå".

Ifølge BBC har premierminister Mariano Rajoy afsat tirsdag aften og hele onsdagen til møder i forbindelse med den catalonske sag.

Reuters skrev tidligere tirsdag aften, at den socialistiske oppositionsleder i Spaniens parlament, Pedro Sanchez, var på vej til Rajoy for at drøfte situationen.

Se også: Catalansk leder kaster is på: Håber på international hjælp

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen