Spansk premierminister vinder valget - men taber flertallet

Som ventet bliver regeringspartiet størst i Spanien, men Mariano Rajoy mister det absolutte flertal.

Regeringspartiet Partido Popular med premierminister Mariano Rajoy i front får mellem 114 og 124 sæder i parlamentet ud af de 176 sæder, der er nødvendige for et absolut flertal i Spanien. (Foto: AP)
Regeringspartiet Partido Popular med premierminister Mariano Rajoy i front får mellem 114 og 124 sæder i parlamentet ud af de 176 sæder, der er nødvendige for et absolut flertal i Spanien. (Foto: AP)

Det konservative regeringsparti Partido Popular vinder parlamentsvalget i Spanien, men mister sit absolutte flertal, viser valgstedsmåling.

Dermed ser partiet ud til at være afhængig af en politisk alliance for at kunne regere, hvis ikke det skal være en mindretalsregering.

Oppositionspartiet Socialisterne bliver nummer to ved søndagens valg, mens det venstreorienterede Podemos bliver nummer tre. Men det er ikke meget, der adskiller det gamle og det nye parti.

Derefter følger midterpartiet Ciudadanos.

Regeringspartiet med premierminister Mariano Rajoy i front får mellem 114 og 124 sæder i parlamentet ud af de 176 sæder, der er nødvendige for et absolut flertal.

Socialisterne ser ud til at få mellem 79 og 85 sæder, mens Podemos får 70-80 og Ciudadanos får 46-50.

Kort før vælgerne skulle stemme havde omkring en tredjedel ifølge meningsmålinger endnu ikke besluttet, hvor de ville sætte deres kryds.

Reuters skriver, at mange vælgere har stemt i protest mod et politisk system, som mange anser for at være sovset ind i korruption og ude af stand til at løse de fortsatte økonomiske problemer, der gør livet svært for mange af landets 36,5 millioner vælgere.

Den spanske forfatning sætter ingen tidsfrist for, hvornår der skal være dannet en ny regering efter et valg.

Det kan derfor komme til at trække ud i flere uger, lød vurderinger fra spanske kommentatorer, før det endelige resultat var kendt.

Og det kan ikke udelukkes, at det hele ender med, at der skal udskrives endnu et parlamentsvalg, lød vurderingen.

0 kommentarer
Vis kommentarer