Specialefterforsker vil afhøre Trump

Trump skal have tilkendegivet, at han gerne vil mødes med specialefterforsker Robert S. Mueller

Specialefterforskeren Robert S. Mueller. Foto: AP
Specialefterforskeren Robert S. Mueller. Foto: AP

Specialefterforskeren Robert S. Mueller ønsker at afhøre USA's præsident, Donald Trump. Han har derfor taget kontakt til præsidentens advokater, skriver Washington Post.

Mueller leder de undersøgelser, som skal fastslå, om Trump fik hjælp fra Rusland under den amerikanske præsidentvalgkamp. Det skal også klarlægges, om præsidenten og hans stab efterfølgende har forsøgt at lægge skjul på det.

Mueller havde i slutningen af december møde med præsidentens advokater John Dowd og Jay Sekulow med henblik på at få "et interview" i stand med Trump.

Muellers højre hånd, James Quarles, deltog også i mødet. Det siger velinformerede kilder til Washington Post.

Republikanske medlemmer af Kongressen har rettet flere angreb mod undersøgelsen og mod Mueller, der er tidligere chef i forbundspolitiet FBI.

- Det har potentiale til at udløse en forfatningskrise, siger den demokratiske senator Mark Warner om en eventuel fyring af Robert S. Mueller.

Republikanske kritikere har blandt andet beskyldt efterforskeren for at være partisk.

Trump skal have tilkendegivet, at han gerne vil mødes med Mueller, mens præsidentens advokater er mindre begejstrede.

De ønsker meget klare regler for, hvad der skal kunne spørges om, siger kilder til The Washington Post.

Ifølge avisen ventes Mueller at interviewe Trump inden for nogle uger.

Muellers gruppe af efterforskere har i månedsvis foretaget undersøgelser, som også skal blotlægge, hvorvidt Trump fyrede den tidligere FBI-direktør James Comey i et forsøg på at skabe forhindringer i efterforskningen.

Trump har gentagne gange langet hårdt ud efter FBI i beskeder, der ikke skorter på udråbstegn og store bogstaver.

Blandt andet har Trump skrevet, at FBI's renommé "ligger i ruiner". Han har også delt historier om en FBI-ansat, der blev fyret, med sine 44 millioner følgere.

Trump og medlemmer af hans stab har kaldt hele forløbet omkring de mulige forbindelser til Rusland for "den største heksejagt".