SSI: Smittetrykket er vokset

Smittetrykket fortæller, hvor mange personer en coronasmittet selv smitter. Ifølge ny beregning er det steget

Følg Politik

Smittetrykket er efter den første del af genåbningen af Danmark vokset og har i perioden fra 19.-24. april ligget på 0,9.

Det fremgår af Statens Serums Instituts status på smittetrykket i Danmark, som er blevet offentliggjort torsdag eftermiddag.

Smittetryk - eller reproduktionstallet - fortæller, hvor mange personer en smittet med coronavirus selv smitter.

Det vil sige, at når smittetrykket er 0,9, vil en person i gennemsnit smitte 0,9 andre.

Smittetrykket faldt til under 1 omkring månedsskiftet fra marts til april. Det vil sige cirka 14 dage efter nedlukningen af Danmark. Det var på dette tidspunkt, at epidemien vendte i Danmark.

Derefter faldt smittetrykket yderligere.

Det stabiliserede sig på omkring 0,6 i perioden 10.-14. april.

Men efter at de yngste børn er vendt tilbage til daginstitutioner og skoler, og erhverv som frisører, fysioterapeuter og tandlæger er genåbnet, er smittetrykket altså steget igen og nærmer sig 1.

På trods af stigningen skriver Statens Serum Institut, at der ikke er tegn på en 'egentlig acceleration' af smittetrykket, fordi det fortsat er under 1.

I disse dage forhandler regeringen med Folketingets partiledere om en plan for den næste del af genåbningen, men statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at der også skal laves en langsigtet plan.

Ifølge Jyllands-Posten har regeringen på torsdagens møde foreslået partilederne, at caféer og restauranter kan åbne for udeservering.

Det er uvist, hvad stigningen i smittetrykket betyder for planerne om en genåbning.

Statens Serum Instituts beregninger er sket ud fra det daglige antal af nyindlæggelser på sygehusene blandt patienter, der er smittet i Danmark.

Det er relevant, skriver Statens Serum Institut, fordi flere af de første smittede havde fået virusset på rejser i udlandet.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind