Annonce:
Annonce:

Staten har store problemer med at få fat i udlændinges SU-gæld

Flere initiativer i plan for at inddrive udenlandsk SU-gæld for hundredvis af millioner er mislykkedes

Udlændinge kan søge om at få SU, hvis de studerer i Danmark, og de kan også få SU-lån. Men mange får ikke betalt lånet tilbage. (Arkivfoto). Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Udlændinge kan søge om at få SU, hvis de studerer i Danmark, og de kan også få SU-lån. Men mange får ikke betalt lånet tilbage. (Arkivfoto). Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

En række initiativer for at inddrive i alt 352 millioner kroner, som udrejste udlændinge skylder i SU-gæld efter at have studeret i Danmark, forløber langtfra som håbet.

Det fremgår af et svar til Folketingets Skatteudvalg fra skatteminister Jeppe Bruus (S), hvor han giver en status på, hvordan det går med den plan, der under VLAK-regeringen i 2018 blev søsat for at nedbringe gælden.

Den består af syv initiativer, hvoraf de fleste er mislykkedes, sat i bero eller ikke kommet i gang.

Et af dem var, at Gældsstyrelsen i 2021 gennemførte et udbud på bistand fra private inkassofirmaer, som skulle hjælpe med at inddrive misligholdt gæld. Men ingen firmaer bød sig til.

Skatteministeriet har også forsøgt forhandlinger med Tyskland, Storbritannien og Polen, som er blandt de lande, hvor mange har misligholdt gæld til den danske statskasse.

Annonce:

Men det er ikke lykkedes at få gang i forhandlingerne.

Gælden er fordelt på 5030 udenlandske statsborgere.

Det er Nick Zimmermann, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, der har spurgt ministeren ind til sagen. Ifølge ham har planen 'spillet fallit'.

- Det er ikke rimeligt, at vi stiller uddannelse til rådighed og giver dem SU-lån, og takken er at undlade at betale det tilbage, siger han.

Gælden er oparbejdet via SU-lån eller ved, at de studerende har fået for meget udbetalt og er mødt med tilbagebetalingskrav.

Og også i SF er der bekymring.

Skatteordfører Sigurd Agersnap henviser til, at problemet kun er vokset i omfang, siden planen kom i 2018, og nu bør man tage det til EU med fornyet kraft og få adresseret problemstillingen tydeligt, siger han:

Annonce:

- Det er jo ikke mere kompliceret, end at man på andre skatteområder har fælles aftaler. Udfordringen med SU er, at ikke alle lande har det problem. Men problemet er vokset betydeligt i Danmark, siger Agersnap.

Hos DF foreslår Zimmermann, at udlændinge med misligholdt gæld skal underlægges et indrejseforbud.

Spørgsmål: Men et indrejseforbud vil jo ikke få folk til automatisk at betale gælden. Hvordan skal det virke?

- Jeg tror, at det vil få nogle til at betale pengene, for nogle får jo en tilknytning til Danmark, mens de er her.

- Det kan være med til at sætte skub i, at man får en interesse i at betale sin gæld, siger Nick Zimmermann.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ifølge fagbevægelsen var op mod 50.000 mennesker samlet til demonstration for store bededag søndag. Men kan der virkelig være så mange mennesker foran Christiansborg? Hør mere i 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

FAKTA: Flere mislykkede planer for SU-gældsinddrivelse

I alt 5030 udrejste udlændinge, der har studeret i Danmark, skylder Danmark penge, fordi de enten har ubetalte SU-lån eller fået et tilbagebetalingskrav på grund af for meget udbetalt SU.

Tallet beløb sig ved udgangen af 2022 til 352 millioner kroner. Tælles SU-gæld for udlændinge, der er bosat i Danmark, med, er beløbet cirka 1,3 milliarder fordelt på knap 18.000 skyldnere.

I 2018 fremlagde daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) en plan, der skulle sikre, at flere udlændinge fik betalt deres SU-gæld.

Og den nuværende minister på området, Jeppe Bruus (S), giver nu en status på, hvordan det går med initiativerne.

Læs mere her:

* 1: Der er oprettet en enhed i Gældsstyrelsen, der arbejder med at inddrive SU-gæld fra skyldnere i udlandet.

* 2: Der er forsøgt samarbejde med private inkassofirmaer, men det er ikke lykkedes.

* 3: Der er igangsat et pilotprojekt, som skal afklare, om udenlandske domstole kan bistå med inddrivelse af SU-gæld. 39 sager er behandlet, men ingen er underlagt fuldbyrdelse i udlandet. Der er tale om en 'administrativt tung og omstændelig sagsgang', skriver Skatteministeriet.

* 4: Skyldnere, der har gæld på mindst 100 kroner, og som flytter fra Danmark, skal oplyse deres adresse eller fremtidige adresse i udlandet, og hvis de undlader at give oplysningerne, kan det straffes med bøde. Men hvis adressen ikke er oplyst, og eksempelvis adresseoplysningerne over tid ændrer sig, konkluderer ministeriet, at det er meget svært at få sendt bøden til rette vedkommende.

* 5: Ministeriet vil indgå en aftale med de øvrige nordiske lande om inddrivelse af gæld til det offentlige, herunder SU-gæld. Men arbejdet er ikke kommet i gang endnu - der er dog inviteret til et møde om sagen i en arbejdsgruppe i april.

* 6: Ministeriet har forsøgt at forhandle med nordiske lande samt Tyskland, Storbritannien og Polen om bilaterale aftaler om gensidig bistand til inddrivelse af SU-gæld. Forhandlingerne er mislykkedes.

* 7: Ministeriet har indledt en dialog med EU-Kommissionen for at finde en langsigtet løsning med fælles EU-redskab til inddrivelse af SU-gæld. Endnu er en sådan ikke fundet.

Kilde: Skatteministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: