Staten har udbetalt lønkompensation for milliarder

Ifølge Erhvervsministeriet er der udbetalt lønkompensation for 2,7 milliarder kroner til danske virksomheder

Erhvervsministeren Simon Kollerup (S) siger, at der er udbetalt milliarder i lønkompensation. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Erhvervsministeren Simon Kollerup (S) siger, at der er udbetalt milliarder i lønkompensation. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Ifølge tal fra Erhvervsministeriet er der ansøgt om lønkompensation for 150.000 ansatte, og der er udbetalt 2,7 milliarder kroner fra ordningen.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er rigtig godt at se, at over halvdelen af de virksomheder, der har søgt om hjælp for at undgå at fyre deres medarbejdere, allerede på nuværende tidspunkt har fået pengene til udbetaling.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have haft, at alle virksomheder kunne få pengene med det samme, men vi har modtaget 80.000 ansøgninger på tværs af alle ordningerne, og det tager tid at behandle, skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

Ifølge ministeriet har 25.000 virksomheder søgt om lønkompensation, og omkring 14.500 har fået udbetalt penge eller modtager dem inden for de kommende dage.

Lønkompensation er en af de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget for at hjælpe virksomheder igennem coronakrisen.

Ordningen gælder for private virksomheder, der står over for at varsle afskedigelser for minimum 30 procent af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte.

Statens bidrag til lønnen er op til 30.000 kroner per måned per medarbejder. Virksomhederne skal dog også dække en mindre del af lønnen selv.

Andre politiske hjælpepakker dækker dele af omsætningstab og faste omkostninger for selskaber.

Der har dog været en vis ængstelighed i erhvervslivet over, at selv om der var søgt, så var der ikke kommet penge fra staten endnu.

Det kan være kritisk, da det snart er den første i måneden, hvor selskaber skal afregne en række udgifter som løn og husleje.

Det er Erhvervsstyrelsen, der står for at behandle ansøgninger om hjælp til at betale løn.

- Jeg har ikke for nuværende noget at udsætte på Erhvervsstyrelsens håndtering, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Ritzau.

- Det har været en forfærdelig succes forstået på den måde, at vi nok helst havde været det foruden, at vi overhovedet kom i en situation, hvor det var nødvendigt at lave en lønkompensationsordning, siger han.

Ministeren er tilfreds med, at det er lykkedes at få udbetalt så mange penge allerede nu.

- Når pengene så kommer inden for meget kort tid, vil man opleve det som en saltvandsindsprøjtning, der forhåbentlig kan holde de fleste næser oven vande, siger han.

Indtil videre gælder ordningen til og med 8. juli.

Hos Dansk Industri (DI) har man netop lavet en undersøgelse blandt 1500 virksomheder.

Her lyder det, at tallet for, hvor mange der har draget nytte af lønkompensation, faktisk er højere end 150.000 - helt præcist 222.000.

Yderligere 35.000 medarbejdere planlægger at gøre det.

Ifølge Steen Nielsen, vicedirektør hos DI, viser det blot, hvor vigtig ordningen er.

- Der har vist sig at være kolossalt behov for ordningen. Den giver mulighed for, at vi hurtigere kan få virksomhederne op i gear igen, hvilket vi håber sker snart, siger han.

Ifølge Peter Hummelgaard er det for tidligt at sige, om ordningen bliver forlænget.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind