Statsministeren fastholder at myndigheder rådgav om nedlukning

Mette Frederiksen afviser at svare på, hvilken konkret myndighed der rådgiv i forbindelse med nedlukningen

Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag med til genåbningen af kunstmuseet Louisina i Humlebæk nord for København. Her bliver hun af journalister spurgt til, hvilken myndighed der rådgav hende til at lukke landet ned. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) er fredag med til genåbningen af kunstmuseet Louisina i Humlebæk nord for København. Her bliver hun af journalister spurgt til, hvilken myndighed der rådgav hende til at lukke landet ned. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder fast i, at det var en samlet myndighedsgruppe, der anbefalede at lukke landet delvist ned for at dæmme op for smitte med coronavirus.

Det siger hun fredag til TV2 News under et besøg på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk, der genåbner efter at have været lukket i mere end to måneder.

- Den rådgivning vi får, det er, at vi skal minimere social kontakt, siger statsministeren.

- Den konkrete beslutning om, hvordan vi gør det, og hvor vi lukker ned, det er selvfølgelig en politisk beslutning. Det skal det også være i et demokrati.

Mette Frederiksen bliver spurgt om, hvilken myndighed nedlukningen baserede sig på, eftersom det tilsyneladende ikke var en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Hun svarer ikke på, hvilken konkret myndighedsgruppe hun henviser til.

- Vi har valgt at organisere os sådan i Danmark, at det er en bred myndighedsgruppe, der har rådgivet os, og helt principielt går jeg ikke ind i, hvilke ord der falder fra hvilke myndigheder. Det er en bred myndighedsgruppe, som på det tidspunkt rådgiver os, siger statsministeren.

- Hvordan vi konkret har lukket Danmark ned, og at vi gjorde det så hurtigt, det har selvfølgelig været en politisk beslutning.

Det er Jyllands-Posten, som har gennemgået forløbet omkring nedlukningen.

På aftenen den 11. marts henviste statsministeren flere gange til myndighederne og fastslog, at det var 'myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned'.

Men i dag står det klart, at Sundhedsstyrelsen ikke havde nedfældet en så vidtgående anbefaling, skriver Jyllands-Posten.

Så sent som dagen før pressemødet den 11. marts udformede styrelsen en liste af 'mulige tiltag' mod Covid-19. Her stod nedlukninger og tvangsindgreb ikke nævnt.

Jyllands-Posten har forsøgt at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at svare på, hvilke myndigheder der anbefalede af lukke ned.

Heller ikke Heunicke svarer konkret på det spørgsmål.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen. Det har ikke været muligt, da styrelsen holder lukket i forbindelse med Kristi himmelfartsferien.

I en mail skriver den, at styrelsen ikke har kommentarer til politiske beslutninger i forbindelse med nedlukning eller genåbning af samfundet.

FAKTA: Sådan var forløbet omkring nedlukningen 11. marts

Da statsminister Mette Frederiksen (S) sendte offentligt ansatte hjem, lukkede institutioner og skoler og lukkede store dele af Danmark ned, begrundede hun det med, at det var en anbefaling fra 'myndighederne'.

Ifølge Jyllands-Posten var det dog ikke umiddelbart Sundhedsstyrelsens anbefaling at handle så drastisk.

Her er et overblik over forløbet i dagene, inden landet lukkede:

* 27. februar: Den første dansker blev bekræftet smittet. Herefter kaldte statsministeren regeringens sikkerhedsudvalg sammen.

* 28. februar: Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, opfordrede i et brev til Sundhedsministeriet, at der kun burde bruges tvang i 'konkrete situationer', hvor der var 'særlig stor risiko for smittespredning'.

Han pegede i brevet på store og tætte forsamlinger, som musikfestivaler, spejderlejre og lignende.

* 6. marts: Mette Frederiksen frarådede på et pressemøde arrangementer med flere end 1000 deltagere. På pressemødet opfordrede hun også befolkningen til at holde afstand.

* 10. marts: Mette Frederiksen holdt endnu et pressemøde, da 156 personer var bekræftet smittet med coronavirus.

Samme dag offentliggjorde Sundhedsstyrelsen et dokument med mulige tiltag mod coronavirus.

Søren Brostrøm har refereret til dokumentet, som sundhedsmyndighedernes værktøjskasse.

På listen stod ikke nedlukninger og tvangsindgreb.

* 11. marts: Mette Frederiksen holdt sit historiske pressemøde, hvor hun lukkede Danmark delvist ned. Her henviste hun til, at nedlukningen skete på myndighedernes anbefaling.

Kilder: Jyllands-Posten.