Annonce:
Annonce:

Støjberg: Jeg har ikke bedt nogen om at gøre noget ulovligt

Inger Støjberg fastholder, at hun har ren samvittighed i sagen om adskilte asylpar, som skal for rigsretten

Sådan sagde Inger Støjberg forud for dagens møde på Christiansborg.
Annonce:
Følg Politik

- Jeg ved præcist, hvad jeg har gjort. Jeg har ikke bedt nogen om at gøre noget ulovligt.

Det siger tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fredag før det forberedende retsmøde i rigsretssagen mod hende i sagen om ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Selve rigsretssagen bliver indledt i september.

Det er den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og den anden inden for de seneste 100 år.

Den seneste rigsretssag var mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K), som i 1995 blev idømt fire måneders betinget fængsel i sagen om, at tamilers sager om familiesammenføring blev sat i bero i strid med loven.

Inger Støjberg lægger ikke skjul på, at hendes egen sag har fyldt meget.

Annonce:

- Det har været diskuteret i over fem år, og der er ikke en eneste dag i de fem år, hvor jeg ikke har tænkt på den sag og de piger, siger Støjberg.

Hun er i dag løsgænger i Folketinget efter at have forladt Venstre.

Netop hendes eget og nu tidligere parti var med til at sende hende i Rigsretten, da et stort flertal i Folketinget stemte for dette.

Der blev ikke fundet en 'rygende pistol', da Inger Støjberg tidligere blev afhørt af Instrukskommissionen. Den blev nedsat for at gennemgå forløbet, der førte til adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Men ifølge vidneudsagn fra embedsmænd blev Støjberg i 2016 advaret om, at det ville være klart ulovligt. Så kommissionen tilsidesatte den tidligere udlændingeministers forklaring og gav hende skylden for adskillelsen af de over tyve par.

Men den fandt ikke en direkte ordre fra Støjberg. Det ventes at være fokus, når rigsretssagen går i gang til september.

Annonce:

Da Inger Støjberg blev afhørt af Instrukskommissionen, var det som vidne, men i Rigsretten skal forsvarerne procedere hendes sag.

OVERBLIK: Det har kommissionen afdækket om Støjberg

Der er fredag et forberedende retsmøde i rigsretssagen mod Inger Støjberg, der er tiltalt for i 2016 at have adskilt asylpar, selv om det var 'klart ulovligt'.

Der blev ikke fundet en 'rygende pistol', da Instrukskommissionen kom med sin beretning af Støjberg. Men ifølge vidneudsagn fra flere embedsmænd blev Støjberg advaret.

Så kommissionen tilsidesatte den tidligere udlændingeministers forklaring og gav hende skylden for adskillelsen af de over 20 par.

Det ventes at være fokus, når sagen går i gang til september.

Få et overblik over kommissionens konklusioner her:

* Var instruksen ulovlig?

Instrukskommissionen har fundet, at instruksen var 'klart ulovlig'. Den bestod både af en pressemeddelelse om undtagelsesfri adskillelse og et opkald til styrelsen fra ministeriet.

Instruksen var ifølge kommissionen uden lovhjemmel og i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8 og Børnekonventionen.

Der er blevet administreret ulovligt efter instruksen fra 10. februar 2016 til mindst 1. juli samme år.

* Vidste Inger Støjberg, at instruksen var ulovlig?

Kommissionen konkluderer, at Inger Støjberg var vidende og advaret om, at en adskillelse af alle asylpar ville være i strid med loven.

Det er dog ikke fundet bevist, at Inger Støjberg 'direkte har udtalt en tjenestebefaling om, at ministeriets embedsfolk skulle iværksætte en administration i strid med loven'.

Det er dog fundet, at ministeren 'klart tilkendegav', at hun ville have en ordning uden undtagelser.

Hun fastholdt det ønske over for sit embedsværk trods 'flere mundtlige advarsler fra embedsværket om, at en undtagelsesfri ordning ikke ville være lovlig'.

* Holder Støjbergs notatforsvar?

Inger Støjberg selv har i sin forklaring henvist til et notat, hun havde godkendt dagen før instruksen, om at der skulle foretages en individuel vurdering af de par, der skulle adskilles.

Notatet kendte offentligheden ikke til, før det blev frembragt under sagen.

Kommissionen har dog tilsidesat hendes forklaring. Notatet mistede ifølge kommissionen sin betydning, da den klare instruks om ikke at lave individuelle vurderinger kom dagen efter.

* Vildledte Inger Støjberg Folketinget?

I 2016 blev Inger Støjberg indkaldt til en lang række samråd om sagen. Hun har efterfølgende sagt, at svarene under disse samråd skulle ses som politiske udmeldinger.

Ifølge kommissionen fik Folketinget en 'urigtig eller vildledende' beskrivelse af forløbet.

Det konkluderes, at flere af Inger Støjbergs udtalelser om, hvordan instruksen rent faktisk blev udført, gav et andet indtryk af ordren, end det der var kommunikeret til styrelsen.

Støjberg har tidligere sagt, at hun har reddet fire mindreårige asylansøgere, som var gift med ældre mænd. Men det afviser kommissionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: