Støjberg om asylpar: Jeg var klar til at gå helt til grænsen

Inger Støjberg mener stadig, at hun bad embedsværk om at handle inden for lovens rammer om adskilte asylpar

- Dårlig, dårlig start for Inger Støjberg, lyder dommen fra Brian Weichardt efter Instrukskommissionens første afhøringer. Producer: Emma Svendsen/Redigering: Maya Westander

Inger Støjberg (V) tager det helt roligt, at hendes rolle i sagen om adskilte asylpar mandag blev sat under kritisk lup under afhøringerne i Instrukskommissionen.

Det meddeler den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

En tidligere topjurist i hendes daværende ministerium sagde ellers klart mandag, at Støjberg i 2016 blev advaret om, at man var på vej mod en ulovlig praksis.

'Det står klart oven på dagens afhøring, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at beskytte pigerne, og at jeg var parat til at gå helt til grænsen, selvfølgelig inden for rammerne af de internationale konventioner,' skriver Inger Støjberg i en mail til Ritzau.

Instrukskommissionen undersøger Inger Støjbergs rolle i sagen om de adskilte asylpar.

Tidligere mandag forklarede tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen under afhøringen, at hun mundtligt advarede Inger Støjberg. Det skete 10. februar 2016 på et møde.

Her blev Støjberg kraftigt advaret om, at det ville være ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, hvis parret ikke fik en individuel vurdering af deres sag. Støjberg pressede på for, at der ikke skulle foretages en individuel vurdering.

'fdelingschefen bekræftede i dag, at jeg bad mine embedsmænd om at gå så langt, de kunne, inden for lovens rammer. Det var det, der var instruksen, og det var det, der blev gjort,' skriver Inger Støjberg.

'Jeg siger gerne igen, at jeg havde svært ved at acceptere begrænsningerne for instruksen, og det har jeg for så vidt den dag i dag,' skriver hun.

Ritzau har forsøgt at få et interview med Inger Støjberg. Men ifølge Venstre er det ikke muligt mandag.

Ifølge Sten Bønsing, som er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, indgår Lykke Sørensens vidneudsagn mandag med 'utrolig væsentlig værdi'.

- Det er den her type vidneudsagn, som kommissionen leder efter. Det er et puslespil, der skal stykkes sammen.

- Man interesserer sig for, hvem der har bestemt, hvad der skal stå i instruksen, og om ministeren er blevet advaret, siger han.

Inger Støjberg har erkendt, at hun tilbage i 2016 fjernede forbeholdene fra en pressemeddelelse, der kom til at fungere som en instruks.

Forbeholdene gik på, at hvert enkelt par havde ret til en individuel vurdering.

Inger Støjberg har tidligere sagt, at hun mundtligt har sagt til embedsværket, at man skulle tage individuelle hensyn i sagerne om de adskilte asylpar.

Støjberg selv skal vidne søndag 24. maj og mandag 25. maj.

Instrukskommissionen har fået halvandet år til at undersøge sagen.

FAKTA: Støjbergs ulovlige instruks undersøges

I sidste uge indledte Instrukskommission arbejdet med at undersøge Inger Støjbergs (V) ulovlige adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, som ikke måtte adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Instrukskommissionen får halvandet år til at granske sagen, der startede i 2016. Læs mere her:

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Inger Støjberg annoncerer som udlændinge- og integrationsminister straks, at hun vil forhindre sager om 'barnebrude', når de kommer til Danmark.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fik Udlændingestyrelsen besked om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af det pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer, hvilket er det, kommissionen nu begynder på. Den har sikret sig en del materiale, der endnu ikke har været fremme i offentligheden.

* Flere medier har skrevet, at daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg var advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille parrene. Det har hun afvist.

* Inger Støjberg har forklaret, at samme dag, som instruksen blev afsendt, blev Udlændingestyrelsen mundtligt orienteret om, at der skulle tages forbehold i forhold til instruksen. Det har interne mails siden sået tvivl om.

* Et syrisk asylpar blev ved Københavns Byret i marts tildelt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016. Dengang var kvinden 17 år og højgravid. Manden var 26 år.

Kilder: Politiken, Information, Berlingske, Ritzau.