Støttepartier vil ikke opfylde Trumps militære ønsker

Statsministeren skal ikke regne med støttepartiernes grønne lys til at opfylde Trumps ønsker under statsbesøg

Foto: LEAH MILLIS / Ritzau Scanpix
Foto: LEAH MILLIS / Ritzau Scanpix

Hvis statsminister Mette Frederiksen (S) skal opfylde USA's præsident Donald Trumps militære ønsker, når han kommer på besøg, bliver det uden opbakning fra støttepartierne.

Det skriver Politiken mandag.

Det vil være oplagt at opfylde USA’s ønsker i forbindelse med et præsidentbesøg.

Men statsminister Mette Frederiksen får svært ved at opfylde Trumps ønsker, når de to mødes 2.-3. september.

USA’s aktuelle ønsker er et dansk krigsskib til at passe på skibsfarten i Hormuzstrædet og danske soldater som afløsere for amerikanske trænere og rådgivere i syrisk Kurdistan.

Foto: Mikkel Tariq Khan Samfund Lars Seier: Sælg Grønland

Der er endnu ikke formelle amerikanske anmodninger om de militære bidrag. Danmark har dog allerede deltaget i et militært planlægningsmøde om indsatsen i Hormuzstrædet.

Udenrigspolitisk Nævn er også i juli blevet orienteret om det amerikanske ønske om at lade blandt andre danske soldater afløse amerikanske i Syrien, så Trump kan trække flere amerikanere hjem før præsidentvalget.

Det bliver regeringens første større udenrigspolitiske beslutning. Et bredt flertal blandt folketingets partier synes dog ikke at være positivt stemte.

Samfund EL-profil: Statsminister bør aflyse Trump-besøg efter provokation

Hverken Radikale, SF, Enhedslisten eller Alternativet bakker op om udsendelse af et krigsskib til Den Persiske Golf, efter at Storbritannien har opgivet en europæisk mission og meldt sig under USA’s faner.

- Vi kunne have støttet en europæisk model, fordi det ville have modvirket eskalation. Bliver det amerikansk ledelse, så er det svært at se forskellen på EU’s og USA’s politik over for Iran, siger De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard til Politiken.

For USA handler det ikke kun om at beskytte skibsfarten, men også om at presse Iran i striden om en atomaftale.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke svare på, om regeringen vil nøjes med opbakning fra oppositionen.

- Det, jeg sagde i sommer, står ved magt. Vi er optaget af at bidrage til at sikre civile skibes sikre sejlads på verdenshavene – også i Hormuzstrædet, siger han.

Mette Frederiksen er i Grønland netop nu. Ekstra Bladet mødte hende på havnen i Nuuk. Foto: Jonas Olufson Politik Mette F. til tungnemme amerikanere: Grønland er ikke til salg

Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for oppositionspartiet Venstre, kalder det "dybt bekymrende", at regeringens støttepartier ikke vil bakke op om en militær indsats.

- Hvis vi skal være sikre på, at vores skibe kan sejle sikkert og uden forsøg på angreb, så kræver det også, at vi er til stede, når der er behov for det, siger han og tilføjer, at Venstre er klar til at gå i dialog med regeringen om dansk indsats.

Jeffrey Epstein boede for det meste på sin egen private ø Little Saint James i Caribien. Foto: AP Tæt på Sex-milliardærens hemmelige liv: Privat 'orgie-ø' og præsidenternes ven

– Jeg er ligeglad med, om mit vandglas er halvt fyldt eller halvtomt. Jeg synes bare, det smager skide godt. Foto: Linda Johansen Kendte Joachim Knop fra 'Anja og Viktor': Det lukkede nogle døre

Helt specielle forhold gjorde sig gældende, da tidligere jægersoldat Thomas Rathsack var udsendt til Afghanistan i 2001 – forhold, der tvang ham til at indgå en alliance med fjenden Meninger Jægersoldaten: Vi arbejdede sammen med Taliban

43 kommentarer
Vis kommentarer