Stor demonstration mod Trump: - Jerusalem er vores hjerte

Fredag protesterede en stor folkemængde foran den amerikanske ambassade i København, efter præsident Trump onsdag anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad

Der var store følelser på spil, da tæt på 2000 demonstranter fredag protesterede mod Trump og Israel foran den amerikanske ambassade i København. Video: Jakob Jørgensen. Redigering: Martin Ekelund

Opdatering 19.10: Københavns Politi oplyser, at demonstrationen er opløst

Fredag var dagen, hvor muslimer verden over gik på gaden i protest mod Donald Trumps beslutning om anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Flere politiske aktører i regionen med Hamas og Hizbollah i spidsen havde opfordret til, at fredagsbønnen skulle indvarsle en 'vredens dag' i den muslimske verden, og samtidig ytret ønske om en ny intifada - et massivt folkeligt oprør - som udviklede sig voldsomt flere steder.

I løbet af fredagen løb meldingerne ind om flere hundrede sårede og enkelte dødsfald på Vestbredden, der var forsaget af sammenstød mellem palæstinensere og israelske sikkerhedsstyrker.

Helt så dramatisk gik det dog ikke for sig i København, hvor tæt på 2000 mennesker var samlet foran den amerikanske ambassade for at vise deres utilfredshed med Donald Trump og besættelsesmagten Israel. Ekstra Bladet mødte Kazim Ahmad, talsmanden for de mange demonstranter, og han var klar i mælet, da det kom til betydningen af hele spørgsmålet om Jerusalem:

- Vi er her for at protestere over Trumps beslutning, for den har en stor betydning for hele fredsprocessen i Mellemøsten. Med den har han slået fredsprocessen ihjel. Nu giver man byen til Israel, så de kan besætte hele Jerusalem, men det er også vores hovedstad.

Artikel fortsætter under billede..

Kazim Ahmad var talsmand for demonstranterne. Han er ikke i tvivl om, at en tostats-løsning ikke længere er mulig. Foto: Jakob Jørgensen
Kazim Ahmad var talsmand for demonstranterne. Han er ikke i tvivl om, at en tostats-løsning ikke længere er mulig. Foto: Jakob Jørgensen
 

Striden om Jerusalem

Her kan du læse om Jerusalems særlige status og grunden til, at sagen er så politisk følsom:

* Jerusalem er et meget konfliktfyldt politisk emne. Byen rummer nogle af de mest hellige steder for både muslimer, kristne og jøder.

Det er Al-Aqsa Moskéen, Grædemuren, Bethesda Dam, Golgata og Tempelpladsen.

* Jerusalem er også politisk vigtig, fordi både israelere og palæstinensere betragter det som deres by.

* Ifølge FN's delingsplan for det gamle Palæstinamandat fra 1947 skulle den hellige by Jerusalem være en international by.

* I 1948 udråbte jøderne deres stat, Israel, og det kom til krig. Da der blev våbenhvile i 1949, kontrollerede den nye stat den vestlige del af Jerusalem.

* Araberne i Palæstinamandatet fik ingen stat. Jordan besatte Vestbredden og fik kontrol med det østlige Jerusalem.

* Siden 1967 har Østjerusalem været besat af Israel, selv om den del af byen skulle høre under det palæstinensiske selvstyre.

* Samtidig har Israel løbende udvidet og bygget til sine omstridte bosættelser på Vestbredden og i Jerusalem.

* I 1980 udråbte Israel den samlede by til sit lands hovedstad. Denne status er ikke internationalt anerkendt.

* Det fik FN’s Sikkerhedsråd til at fordømme annekteringen af Østjerusalem og kalde det et brud på internationale konventioner.

* Palæstinenserne ønsker Østjerusalem, der rummer mange religiøse steder, som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

Kilder: Ritzau og DR.

Jerusalem er kimen til konflikt
Foran ambassaden var folk mødt talstærkt op, og slagord som 'ned med Israel' og 'befri Jerusalem' blev ivrigt galet i kor af de mange mennesker, der alle var mødt frem for at støtte palæstinenserne. Enhedslistens Nicolai Willumsen var inviteret som gæstetaler, og han kritiserede i skarpe vendinger Trump og Israel.

Kazim Ahmad klappede, hver gang politikerens kritik haglede ned over den anden lejr, mens han samtidig forklarede over for Ekstra Bladet, hvorfor Jerusalem er så vigtig for muslimer:

- Al Aqsa-moskéen er et helligt sted for os. Jerusalem er hovedstad for hele det arabiske folk, men det her er ligesom at kaste en atombombe over hele området, for nu koger det hele, og vi ved ikke, hvad der sker.

Artikel fortsætter under billede..

Hadil Barashi (th) var kommet med sin familie for at vise støtte til det palæstinensiske folk. Foto: Jakob Jørgensen
Hadil Barashi (th) var kommet med sin familie for at vise støtte til det palæstinensiske folk. Foto: Jakob Jørgensen
 

Hadil Barashi var også mødt op sammen med sin familie, og hun kunne heller ikke skjule sin raseri over den amerikanske præsident. Med hånden på hjertet talte hun varmt om Jerusalems betydning for hende:

- Vi vil støtte vores hjemland og Jerusalem, så det ikke bliver taget fra os. Byen er en del af vores land, der allerede er blevet taget så meget fra os, og de skal ikke have lov til at tage mere nu. Vi er her i dag, fordi vi håber, vi en dag kan få vores eget land.

Flere end forventet
Oprindeligt var målet ifølge Kazim Ahmad at få 700 mennesker med ud på gaden, men hurtigt stod det klart, at der langt flere, der havde brug for at lufte deres utilfredshed.

Blandt de cirka 2000 demonstranterne var både gamle og unge, palæstinensere og etnisk danskere mødt frem. En af de danskere, der havde hevet familien med til protesten var 32-årige Emil Munk. Han indrømmer, at Jerusalem ikke har nogen specielt værdi for ham, men han havde brug for at være der, fordi Trumps udmelding er et skridt i den forkerte retning:

- Vi er mødt op for at vise solidaritet med palæstinensernes ønske om at have en selvstændig stat i mellemøsten og som protest mod Donald Trumps meget respektløse og meget retarderede udmeldinger omkring at flytte den amerikanske ambassade. Det er fuldstændig uden historisk indsigt for alt det diplomatiske arbejde, der er blevet lavet i den konflikt i mange årtier. 

Københavns Politi var massivt til stede ved demonstrationen, der forløb roligt. Demonstranterne opfordrede flere gange til, at de fremmødte skulle respektere ordensmagten og holde sig inden for afspærringen foran ambassaden.

Der var en stor tilstedeværelse af politi foran den amerikanske ambassade fredag eftermiddag, hvor tre 'salatfade' blokerede indgangen. Foto: Jakob Jørgensen
Der var en stor tilstedeværelse af politi foran den amerikanske ambassade fredag eftermiddag, hvor tre 'salatfade' blokerede indgangen. Foto: Jakob Jørgensen
 

674 kommentarer
Vis kommentarer