Store EU-lande vil anerkende Venezuelas oppositionsleder

Frankrig, Tyskland og Spanien kræver et retfærdigt og frit valg udskrevet i Venezuela inden otte dage

Maduro-støtter i gadekamp med politiet i gaderne i Caracas. Video: Reuters

Frankrig, Tyskland og Spanien erklærer, at de vil anerkende Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident.

Det vil ske, medmindre der udskrives valg i Venezuela inden for otte dage.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skriver på Twitter, at han vil anerkende Guaidó som præsident, medmindre der udskrives valg i næste uge.

Den tyske regerings talskvinde skriver samtidig på Twitter, at forbundsrepublikken er klar til at anerkende Venezuelas Guaidó som midlertidig præsident, hvis der ikke bliver udskrevet valg i det sydamerikanske lande inden for otte dage.

I Spanien lyder samme melding fra regeringen.

- Hvis der ikke inden for otte dage er udskrevet et retfærdigt, frit og transparent valg i Venezuela, vil Spanien anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident, hedder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchez, i en erklæring fremsat på statsligt tv.

Den danske regering udtrykte fredag støtte til et "nyt håb i Venezuela".

- Fra dansk side bakker vi fuldt op om legitimt valgte organer, og det er det venezuelanske parlament.

- Det er parlamentet, der har peget på, at deres parlamentsformand nu er den midlertidige præsident, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) tidligere på ugen.

Mange andre lande i regionen, herunder USA, har kastet deres støtte bag Juan Guaidó. Han er oppositionsleder og parlamentsformand i Venezuela, men har udråbt sig selv som præsident.

Krisen i Venezuela bliver lørdag drøftet i FN's Sikkerhedsråd i New York.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil deltage i mødet, og at han vil presse på for at få Sikkerhedsrådet til at anerkende Guaidó.

Rusland, der som USA er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har hidtil kastet sin vægt bag Maduro.

137 kommentarer
Vis kommentarer