Stort flertal i USA's kongres vil frigive Mueller-rapport

Repræsentanternes Hus sætter med stort flertal USA's justitsminister under pres for at offentliggøre rapport

Repræsentanternes Hus i USA har med et overvældende flertal vedtaget en resolution, der anbefaler, at den særlige anklager Robert Muellers rapport om Trump og Rusland udleveres til Kongressen og offentliggøres.

Der er formodning om, at Mueller i meget nær fremtid vil afslutte sin rapport. Hans hold af jurister og eksperter har undersøgt, om der var en forbindelse mellem Trump-kampagnen og Rusland i valgåret 2016.

Resolutionen i Repræsentanternes Hus er stemt igennem med 420 stemmer mod nul. Yderligere fire republikanere, der var til stede i salen, undlod at stemme.

Det sætter den nyudnævnte justitsminister, William Barr, under et stort pres. Også selv om resolutionen ikke er bindende.

Når Mueller er færdig med sin rapport, skal han aflevere den til Barr. Med udfaldet af afstemningen i Repræsentanternes Hus er han under stort pres for at offentliggøre den straks.

Der har været spekulationer om, at Barr vil forhindre, at hele eller dele af rapporten offentliggøres.

Donald Trump har raset over Mueller-undersøgelsen. Han kalder den en "heksejagt". Han hævder, at undersøgelsen intet vil finde, der belaster ham eller hans kampagnehold fra 2016.

Torsdag fik man en antydning om, at rapporten er lige på trapperne.

Her oplyste en talsmand for Mueller, at den prominente jurist Andrew Weissman "i nær fremtid" vil forlade Muellers hold.

Weissman har mere end nogen af de andre af Muellers folk været mål for Trumps raseri, skriver AP.

Mueller er tidligere FBI-chef. Weissman var dengang juridisk rådgiver i det føderale politi.

En føderal dommer oplyser torsdag, at Trumps tidligere rådgiver Roger Stone vil blive stillet for retten 5. november.

Mueller-undersøgelsen har blotlagt, at Stone blandt andet har løjet over for Kongressen om hans kontakter til WikiLeaks og forsøgt at påvirke vidner.

USA's efterretningstjenester har fastslået, at Rusland i 2016 gennem manipulation arbejdede for, at Trump blev valgt til præsident.