Annonce:
Annonce:

Sundhedsminister og forsvarsminister beklager respirator-sag

Sundhedsministeriet vidste, at respiratorer, der skulle til Italien, ikke kunne bruges til coronapatienter

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil nedsætte en
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil nedsætte en "tværministeriel taskforce" for at sikre, at Danmark en anden gang kan give "hurtig, effektiv og relevant" hjælp til lande som Italien, der var hårdt ramt af corona. I stedet sendte Danmark respiratorer fra forsvaret, som ikke kunne bruges til corona-patienter. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Sundhedsministeriet var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabehandlingen, ikke kunne bruges til det. Men den viden nåede ikke ministeren.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

- Sundhedsministeriets departement får 8. april oplysninger om, at forsvarets respiratorer ikke var egnede til Covid-19 patienter.

- Sundhedsstyrelsen skriver i et bilag til et svar til ministeriet, at vurderingen er, at respiratorerne ikke kan anvendes til Covid-19 patienter.

- Der blev ikke reageret på denne viden i mit system, da bilaget ikke bliver læst før senere. Det er ikke tilfredsstillende, at der i mit hus er viden, der ikke bliver handlet på, siger ministeren.

Annonce:

Sagen går ud på, at Danmark den 8. april tilbød Italien hjælp til dets sundhedssystem ved blandt andet at sende respiratorer. Men de respiratorer, man er klar til at sende til Italien, er af typen Weinmann, som ikke kan bruges.

Respiratorerne var Forsvarets, men var blevet testet i Danmark. Her stod det klart, at de ikke kunne bruges til coronapatienter.

Samrådet fredag skal afdække, om regeringen var vidende om, at der blev tilbudt ubrugelige respiratorer til Italien. Det afviser både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi politikere er dybt afhængige af de oplysninger, vi får. Derfor er denne her sag ærgerlig. For den handler om, at viden om respiratorer ikke er givet til os rettidigt, siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeren fastslår på samrådet, at det først er 9. april, da medierne skriver om sagen, at hun får viden om, at respiratorerne ikke kunne bruges til corona-patienter.

Det fremgår imidlertid af en intern mail fra 8. april, at medarbejdere i forsvaret godt vidste, at respiratorerne var ubrugelige.

Annonce:

I en mailudveksling mellem en medarbejder i Forsvarskommandoen og en medarbejder i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse står der blandt andet: 'Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator'.

Forsvarsministeren kritiserer på samrådet medarbejderen for på den måde at skrive 'politiske analyser' af ministeriernes motiver i en intern mail. Og for ikke at give sin viden om respiratorerne videre:

- Det er en klar, klar fejl, at en medarbejder i en styrelse sidder med viden om respiratorerne og ikke giver den videre.

- Det er mit ansvar at påpege denne fejl. Det har jeg hermed gjort også over for jer, siger Trine Bramsen til medlemmerne af Europaudvalget.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser på samrådet, at en gentagelse af respirator-sagen skal undgås.

- Vi skal sikre, at det ikke sker igen. Derfor har vi nedsat en tværministeriel taskforce, der skal sikre effektiv, hurtig og relevant dansk reaktion i denne type situationer.

- Vi må erkende, at det vi leverede her ikke var hurtigt, det var ikke effektivt, og for Italien var det ikke relevant, siger sundhedsministeren.

FAKTA: Politiske næser kan være store og små

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har allerede indkasseret én.

Fredag kan forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) også indkassere næser for en sag om respiratorer, der skulle sendes til Italien i forbindelse med coronakrisen.

Forstå, hvad næsen betyder, og hvornår den gives:

* Betegnelsen 'en næse' kommer formentlig af det gamle ord 'nesæ', der betød skam eller vanære.

* En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

* Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

* Næsen baseres på en skriftlig beretning, og størrelsen på næsen er afhængig af, hvilken ordlyd der i den forbindelse anvendes.

* Hvis det er ord som 'kritisabelt' eller 'utilfredsstillende', er det en lille næse. Den store næse kommer med formuleringer som 'kraftig kritik' og 'alvorlig påtale'.

* Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.

* Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det 'hædersnæser'.

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å

OVERBLIK: Sådan var forløbet med omstridte respiratorer

I maj fik udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en næse i sagen om, at Danmark sendte gamle respiratorer som hjælp til coronaplagede Italien.

Og fredag har både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) fået en af Folketinget.

Få et overblik over sagen her:

* I løbet af marts begynder en række partier i Folketinget - blandt andet De Radikale - at spørge til, om Danmark kan sende hjælp til Italien i form af eksempelvis læger eller udstyr.

I samme måned arbejder Forsvaret med at sende sine respiratorer til det danske sundhedsvæsen. Heriblandt ældre Weinmann-respiratorer.

Tilbagemeldingen fra sygehusene er, at respiratorerne ikke kan bruges til at behandle corona-patienter, men kan bruges under kort transport.

* 2. april anmoder Forsvarsministeriet Forsvarskommandoen om at undersøge, om man kan bidrage med noget hjælp til udlandet.

Der bliver indsamlet information om respiratorer, der er udlånt til sundhedsvæsnet.

* 8. april: Internt i Forsvarsministeriet diskuteres det, at respiratorerne ikke kan bruges. Der skrives i en mail: 'Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator'.

Samme dag udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at der vil blive givet 'en solid håndsrækning' til Italien blandt andet i form af respiratorer.

Sundhedsministeriet bliver i et svar fra Sundhedsstyrelsen informeret om, at respiratorerne ikke kan bruges. Informationen kommer dog i et bilag, der ikke bliver læst.

* I de efterfølgende dage advarer Forsvaret flere gange om, at respiratorerne ikke kan bruges til behandling af coronapatienter.

Samtidig bliver en passage i et udkast til et svar til DR, hvor det fremgår, at respiratorerne ikke kan bruges, fjernet i Forsvarsministeriet.

* 12. april: Udenrigsministeriet bliver - ifølge sig selv - her opmærksom på, at respiratorerne ikke kan bruges.

* 15. april: Der gøres klar til, at Weinmann-respiratorer kan sendes til Italien med kort varsel.

* 30. april: Italien takker nej til tilbuddet.

* 16. maj: Italien takker ja til nyt tilbud om respiratorer, denne gang nyere og mere brugbare.

* 20. maj: Udenrigsminister Jeppe Kofod får en næse på et samråd for, at Danmark tilbud ubrugelige respiratorer til Italien.

- Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at respiratorerne ikke var Covid-19-egnede, for så havde jeg udtrykt mig anderledes, sagde Jeppe Kofod her.

* 26. juni: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får begge en næse i sagen. Begge beklager forløbet.

Kilder: Forsvarets redegørelse, Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: