Super-valg i Tyskland: Derfor er det vigtigt for Danmark

Tre ministerpræsidenter skal vælges i Tyskland søndag, og det kan betyde meget for Merkels fremtid som kansler i vores naboland mod syd

Angela Merkel kan opfatte dagens valg som en form for generalprøve på forbundsvalget til efteråret næste år. Derfor er det så vigtigt (Foto: AP)
Angela Merkel kan opfatte dagens valg som en form for generalprøve på forbundsvalget til efteråret næste år. Derfor er det så vigtigt (Foto: AP)

Vi hører ikke meget om det - delstatsvalget i Tyskland denne søndag. Ikke desto mindre kan det være med til at lægge linjen for fremtidig politik i både Tyskland, EU og lille Danmark.

Men hvorfor skal vi interessere os for et valg, hvor tre ud af 16 delstater i Tyskland stemmer om, hvem der skal være kommende ministerpræsidenter?

Det har Ekstra Bladet taget en snak med Lykke Friis om. Hun er formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og har en stor viden om Tyskland og tysk politik.

- Når tyskerne går til valg, har det en direkte konsekvens for dansk politik. For hvis kansler Angela Merkel (CDU) ændrer flygtningepolitik, så påvirker det vores politik, og hvis tyskerne er i økonomisk krise, så rammer det væksten i Danmark, siger Lykke Friis over telefonen.

Hun mener videre, at udfaldet af delstatsvalgene kan have en vigtig indflydelse på EU-politik, fordi valgene fungerer som en rettesnor for Angela Merkel og den tyske regering i forhold til at lave små politiske ændringer op mod parlamentsvalget i efteråret 2017.

- På mange måder kan man jo ikke længere skelne mellem indenrigs- og udenrigspolitik mere. I hvert fald når vi kigger på flygtningepolitik, og derfor er det så vigtigt, siger Lykke Friis.

Se også: Efter flygtningekrise: Merkel står til valg-smæk

Det varme flygtninge-emne
Flygtninge er i det hele taget blevet det helt store emne forud for delstatsvalgene i Tyskland. Især i kølvandet på den på mange måder uhyggelige nytårsnat i Køln, hvor flere kvinder blev overfaldet.

- Valgene opfattes derfor som værende vælgernes mulighed for at give deres besyv med, om de er enige eller uenige med Merkels flygtningekurs, siger Lykke Friis.

Muligvis på grund af flygtningekrisen er et forholdsvist nyt parti Alternative für Deutschland, AfD, som befinder sig langt til højre i det politiske landskab, stormet frem i meningsmålingerne.

- AfD får et jubelvalg. I Sacksen-Anhalt kan de få op til 20 procent af stemmerne, siger Lykke Friis.

- Vil det sige, at de kan have en stor indflydelse på kommende flygtningepolitik?

- Mjaeh, for AfD er også det parti, ingen vil lege med. Men de kommer med al sandsynlighed også ind i forbundsdagen i 2017, og det kan lægge pres på Merkel, fordi hendes søsterpart, CSU, så vil bruge AfD's indflydelse til at rykke Merkels politik længere til højre, siger formanden for Det Indenrigspolitiske Selskab.

Se også: Tyske asylkritikere går frem i valg og Merkel får smæk

Vigtig generalprøve
At AfD stormer frem betyder ikke nødvendigvis, at Merkel og hendes parti, CDU, står til at få et kedeligt klap i måsen af vælgerne.

- Når alle tal lægges sammen, støtter flertallet Merkels kurs. Og faktisk er det sådan, at selvom en række af Merkels spidskandidater har kørt politik imod deres egen leder, så ser det ud til, at kandidaterne mister stemmer netop af den grund.

- Så det er ikke sådan, at vi skal tolke valget sådan, at nu får Merkel en ordentlig lussing. Problemet er bare, at der er mange af hendes egne vælgere, som vender sig mod hende, og det kan måske presse hende til at skifte kurs, siger Lykke Friis til Ekstra Bladet.

Dog fortæller Lykke Friis også, at hvis det går rigtig skidt, så vil hendes modstandere måske kræve, at hun bliver skiftet ud.

- Generelt bliver valget diskuteret meget, og alle i Tyskland snakker om flygtninge. Tonen er også nogle gange lidt hård. Partiet De Grønne har for eksempel sagt, at det at stemme er lige så vigtigt som at børste tænder - hvis man ikke børster, så bliver tænderne brune. Farven brun er en direkte reference til, at de mener, at AfD er brune, og på tysk betyder det, at det lugter af noget nazistisk, siger Lykke Friis.

Dagens valg bliver af tyskerne kaldt for Super Sonntag - Super Søndag på dansk.

Se også: Tyskland udelukker at gentage den åbne dørs-politik

126 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere