Superliberalist skal lede Repræsentanternes Hus i USA

Republikaneren Paul Ryan vælges som ny formand for Repræsentanternes Hus, efter forgængeren gav op

Paul Ryan (i midten) er nyvalgt formand for Repræsentanternes Hus (video: AP)

Republikaneren Paul Ryan er valgt som formand for Repræsentanternes Hus. Det er den tredjevigtigste politiske post i USA.

Den 45-årige Ryan afløser John Boehner, som dette efterår kastede håndklædet i ringen, efter en meget konservativ fløj i Det Republikanske Parti kendt under navnet Freedom Caucus nægtede at samarbejde om blandt andet at hæve det amerikanske låneloft.

Ryan har fået opbakning fra 236 republikanere og dermed tilstrækkeligt med stemmer til at blive valgt til formand i Repræsentanternes Hus med 435 pladser.

Den demokratiske kandidat, Nancy Pelosi, har fået 184 stemmer

Republikanerne har flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet, som tilsammen udgør Kongressen.

Ryan hører til på partiets højrefløj og betegnes internt i sit parti som budgetekspert. Et af hans oprindelige forbilleder er den afdøde forfatter Ayan Rand, som var fortaler for en superliberalistisk stat.

Han har indtil torsdag været formand for budgetudvalget i Repræsentanters Hus, og han har tidligere udformet republikanske budgetplaner, som indeholder store nedskæringer i sociale programmer og privatisering af folkepension.

Han har været en indædt modstander af præsident Barack Obamas sundhedsreform. Ryan er også modstander af abort og ægteskab mellem folk af samme køn.

Men politiske eksperter tror, at han som formand vil have en pragmatisk tilgang til politik og ikke nødvendigvis som Freedom Caucus vil nægte ethvert samarbejde med Obama.

Ryan var i 2012 Mitt Romneys vicepræsidentkandidat. Parret var aldrig tæt på at true Obama og hans vicepræsident, Joe Biden.

Hvis både Obama og Biden skulle falde bort, så skal Ryan ifølge forfatningen overtage præsidentposten.

4 kommentarer
Vis kommentarer