Svensk diplomat stopper som FN's vicegeneralsekretær

Svenske Jan Eliasson har tidligere været udenrigsminister og FN-ambassadør, inden han blev vicegeneralsekretær

Følg Politik

Jan Eliasson har besluttet at forlade sin stilling som vicegeneralsekretær i FN næste år. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Eliasson har besluttet at stoppe som vicegeneralsekretær samtidig med, at FN skal vælge en efterfølger til generalsekretær Ban Ki-moon, hvis mandat udløber i 2016.

I øjeblikket kigger FN også efter en afløser til António Guterres som flygtningehøjkommissær, hvor den danske regering har indstillet tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som kandidat.

Svenske Eliasson blev udpeget til stillingen som vicegeneralsekretær af Ban Ki-moon 2. marts 2012. Han tiltrådte stillingen 1. juli samme år.

Eliasson blev uddannet som civiløkonom i 1965. I 1980'erne var han blandt andet chef for det svenske udenrigsministeriums politiske afdeling og tidligere statsminister Olof Palmes personlige rådgiver i Palmes arbejde som mægler i konflikten mellem Iran og Irak.

Den 75-årige svensker har også været udenrigsminister i Sverige og FN-ambassadør.

Derudover har han været gæsteprofessor på Universitet i Uppsala og Göteborg, hvor han blandt andet har undervist i mægling, konfliktløsning og om FN.

Eliasson stopper næste år som vicegeneralsekretær. Han er født 17. september 1940 i Göteborg i Sverige og har en kone og tre børn.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind