Svensk parti kræver undskyldning efter tv-debat

Lørdag skal Sverigedemokraterna og SVT mødes og diskutere tv-stationens afstandtagen fra partiets udtalelse

Jimmie Åkesson er formand for Sverigedemokraterna. Foto: Olivia Loftlund
Jimmie Åkesson er formand for Sverigedemokraterna. Foto: Olivia Loftlund

Det svenske parti Sverigedemokraterna og tv-stationen SVT skal lørdag mødes, efter at SVT fredag aften tog afstand fra en udtalelse fra Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson.

Det skete umiddelbart efter en tv-debat.

På et møde, der vil blive afholdt lørdag formiddag klokken 11, vil Sverigedemokraterna uddybe sin kritik af tv-stationens afstandtagen.

Sverigedemokraternas pressechef, Henrik Vinge, fortæller, at han skal mødes med Eva Landahl, der er ansvarlig for SVT's valgdækning.

- Det var hende, som besluttede at tage afstand fra vores integrationspolitik. Jeg vil fremlægge dette som en skandale, og vores krav er, at der kommer en hurtig og tydelig undskyldning, skriver Vinge på Twitter.

Eva Landahl fra SVT har tidligere udtalt, at tv-kanalen har ansvar for at tage afstand fra den ifølge hende generaliserende udtalelse fra en politiker.

Det var i tv-debatten fredag aften, som var den afsluttende partilederrunde inden det svenske valg søndag, at udtalelsen fra Sverigedemokraterna faldt.

Se også: Nu blander DF sig i den svenske valgkamp: Afvist i flere medier

Her kom partileder Jimmie Åkesson i en heftig debat med Centerpartiets partileder, Annie Lööf, Miljöpartiets leder, Isabella Lövin, og Liberalernas leder, Jan Björklund.

I et indlæg sagde Jimmie Åkesson om nogle indvandrere, at de ikke "passer ind i Sverige".

- Hvordan er det, du udtrykker dig, råbte Annie Lööf vredt, mens hun slog i sit podium.

Efter debatten, der var arrangeret af SVT, tog tv-værten Martina Nord afstand fra ordene:

- Vi skal begynde med at sige, at Jimmie Åkessons udtalelse var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den, sagde værten.

Flere iagttagere kalder SVT's afstandtagen for bemærkelsesværdig.

- Det fremstår desuden ikke som nødvendigt, så at sige. Han fik jo hug i studiet af de andre, siger journalist og forfatter Nils Funcke, der har skrevet bøger om ytringsfrihed, til SVT Nyheter.

258 kommentarer
Vis kommentarer