Svensk regeringskrise: Nu får han to dage mere

Udsættelsen af, hvornår Stefan Löfven (S) skal præsentere en mulig regering ses som et lille tøbrud i Sverige

Den svenske statsministerkandidat Stefan Löfven (S) Foto: AP
Den svenske statsministerkandidat Stefan Löfven (S) Foto: AP

Den svenske statsministerkandidat Stefan Löfven (S) får to dage mere til at finde opbakning til en regering, og deadline er således rykket fra mandag og frem til onsdag. Det skriver flere svenske medier.

Ifølge professor i statskundskab ved Stockholms Universitet Drude Dahlerup er det et tegn på, at der endelig er bevægelse i Sverige, når det kommer til at danne en regering.

- Det lukker op for, at der måske alligevel er noget i gang. Ellers ville Stefan Löfven ikke bede om mere tid.

- Så det er en lillebitte åbning, for det betyder, at der for første gang er nogen, der har rykket sig, siger Drude Dahlerup.

Sverige holdt valg i september, men har siden da ikke kunnet danne en regering.

Det skyldes, at ingen af de traditionelle blokke vil danne regering med Sverigedemokraterna, men heller ikke har flertal selv.

Tidligere har den borgerlige fløj fået buddet til at danne regering, men den kunne ikke samle et flertal bag sig.

Mens blokkene har stået stejlt over for hinanden, så har de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna i den seneste uge luftet muligheden for ikke at vælte en eventuel socialdemokratisk regering, hvis den siger god for en række ganske liberale krav.

Det på trods af, at Centerpartiet leder tidligere har svoret, at hun hellere ville spise sin højre sko end at gå med til en socialdemokratisk regering.

Ifølge Drude Dahlerup er partierne dog under et stort pres for at komme frem til en løsning. Ikke bare skal der vedtages en finanslov, Talmannen, der leder processen, har også sagt, at der skal findes en løsning, inden Riksdagen går på juleferie.

- Jeg tror på, der sker noget. Det er første gang, at nogen har flyttet sig. Så Centerpartiet og Liberalerna har åbnet døren, selv om det kun er på klem.

- Men det er dog noget, siger Drude Dahlerup.

FAKTA: Sådan findes en ny statsminister i Sverige

Torsdag 22. november står det klart, at tredje sonderingsrunde heller ikke har givet noget resultat. Formand for Centerpartiet Annie Lööf har ikke kunnet samle og danne en regering og giver nu opgaven videre.

Formanden for den svenske Riksdag, talman Andreas Norlén, pegede torsdag 15. november på Annie Lööf, som ny forhandlingsleder i forsøget på at få løst dødvandet i svensk politik.

Da det endnu ikke er løst, skal Andreas Norlén nu vælge det næste skridt i processen.

Processen har indtil videre bestået af tre sonderingsrunder og én afstemning.

Læs her om forløbet med at finde den kommende svenske statsminister:

* Valget i Sverige 9. september endte med, at Socialdemokraterna blev det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

* Ingen af blokkene fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med Sverigedemokraterna.

* 2. oktober fik Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ, som kunne få Riksdagens tilslutning.

* Det lykkedes ikke Kristersson, og mandag 15. oktober gik opdraget videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister, Stefan Löfven.

* Löfven fik frist til mandag 29. oktober, men måtte også kaste håndklædet i ringen og opgive at danne regering.

* 5. november besluttede talmannen, at Moderaternas leder igen skulle forsøge at danne regering.

* På et fælles pressemøde 12. november oplyste talmannen, Andreas Norlén, og Ulf Kristersson, at Norlén har nomineret en regering med Moderaterna og Kristdemokraterna til Riksdagen.

* Onsdag 14. november stod det klart, at der ikke var flertal for denne konstellation. 154 stemte for, men 195 stemte imod.

* Torsdag 15. november pegede talmannen på Centerpartiets leder, Annie Löof, der blev den tredje partileder, som gjorde forsøget på at danne regering. Hun fik i første omgang en uge til sine sonderinger.

* Torsdag 22. november har Annie Lööf oplyst talman Andreas Norlén, at hun ikke har kunnet danne en regering.

* Andreas Norlén skal nu bestemme det næste skridt.

* Hvis Riksdagen fire gange stemmer en mulig ny regering ned, skal der udskrives valg, såkaldt extraval. Det skal holdes senest tre måneder efter sidste afstemning i Riksdagen.

Kilder: Riksdagen, SVT og TT.

25 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere