Svenskerne siger hej då til gamle pengesedler

Torsdag er sidste dag med de gamle svenske 20-, 50- og 1000-krone-sedler

Det er sidste chance for at bruge gamle svenske 20-, 50- og 1000-kroner sedler på surströmning, kanelbulla og andre gode sager fra nabolandet.

De gamle sedler med forfatteren Selma Lagerlöf, operasangeren Jenny Lind og kongen Gustav Vasa er nemlig blevet erstattet med nye, og de gamle bliver officielt ugyldige torsdag 30. juni. Det skriver det svenske medie Göteborgs-Posten på sin hjemmeside.

For lidt over en måned siden var der stadig gamle sedler til en værdi på 2,6 milliarder svenske kroner i omløb. Og det er langt fra alle sedler, der er blevet vekslet i mellemtiden.

Det oplyser talsperson Susanne Meyer fra den svenske nationalbank, Riksbanken, til Göteborgs-Posten.

- Der er stadig 50 millioner sedler i omløb med en værdi på to milliarder, som ikke er indløst. Vi mener, at der vil komme flere sedler i den nærmeste fremtid, siger hun.

- Vi ved, hvor mange penge vi har givet ud, men hvem der har pengene, ved vi ikke. Det er vigtigt at kontrollere, om sedler ligger i kuverter, eller hvor man nu kan have dem derhjemme, siger Susanne Meyer til avisen.

Hun oplyser, at det frem til 31. august vil være muligt at veksle pengene i de svenske banker. Efterfølgende er det kun den svenske nationalbank, der kan veksle de gamle sedler.

De nye pengesedler har været i omløb siden oktober 2015 - selvfølgelig med nye, kendte ansigter.

Forfatteren Astrid Lindgren, den svenske nationalskjald Evert Taube og tidligere generalsekretær i FN Dag Hammarskjöld har nu indtaget pladserne på henholdsvis 20-, 50- og 1000-krone-sedlerne.

Til efteråret er det endnu engang tid til at grave dybt i lommerne efter gammel svensk valuta, inden det er for sent. Denne gang er det 100- og 500-kroner-sedlerne, som skiftes ud, ligesom der kommer nye mønter, når to- og femkronerne erstattes med nye.

6 kommentarer
Vis kommentarer