Svigtet: Jette døde efter sult og tørst på plejehjem

I næsten tre uger fik Jette Schønberg stort set ingenting at spise eller drikke på det plejehjem, hvor hun boede. Til sidst døde hun

Pia Friis mistede sin mor for blot tre måneder siden. Foto: Linda Johansen
Pia Friis mistede sin mor for blot tre måneder siden. Foto: Linda Johansen

Jette Schønberg døde den 2. april i år blot 78 år gammel.

Forud gik et grotesk forløb, hvor Jette stort set intet fik at spise og drikke i tre uger.

Hendes liv stoppede, da hun døde af sult og tørst efter et kritisabelt forløb på plejehjemmet Tornhøjhaven - også kaldet Danmarks første 'Demenslandsby'. Dét dokumenterer læge- og plejehjemsjournaler samt mailkorrespondancer, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Da hun endelig blev indlagt, var det for sent. Plejehjemmet, der skulle have passet på Jette, endte med at koste hende livet.

Det fortæller Jette Schønbergs datter Pia Friis i dag til Ekstra Bladet efter et forløb, der har budt på afmagt, chok, raseri og ikke mindst sorg.

- Det er grotesk. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det kunne lade sig gøre på et moderne special-plejehjem, siger Pia Friis til Ekstra Bladet.

Grufuldt forløb
Grundet en fremskreden alzheimer flyttede Jette Schønberg i oktober 2018 på plejehjemmet Tornhøjhaven med speciale i demens.

Det store skred skete i februar i år, da personalet var ved at klæde Jette Schønberg på. Hun faldt og brækkede hoftehalsen, og efter uheldet startede et grufuldt forløb.

Af personalets notater fremgår det, at Jette Schønberg ikke havde lyst til den mad, hun blev tilbudt, og ofte bad personalet om at gå.

- J efterspørger banan men da jeg vil give hende det siger hun bestemt at jeg skal gå [sic], står der eksempelvis i plejehjemsjournalen.

Men i stedet for at motivere Jette til at spise, valgte personalet en anden metode. Ifølge journalerne vurderede de, at det var demente Jette Schønbergs eget valg, hvorvidt hun ville tage imod 'behandling'.

Det blev hendes død.

Rystelser
Undervejs observerede de pårørende også, at rystelser i armen forhindrede Jette Schønberg i at indtage mad.

Pia Friis skrev straks til plejehjemmet og gjorde opmærksom på det, men tilbagemeldingen lød, at personalet ikke havde observeret noget.

Ikke før 15 dage senere - tæt på Jette Schønbergs dødsdag.

- I 15 dage har de altså bare bragt mad ind - og båret det uspist ud igen, siger Pia Friis.

Pia Friis har klaget over sin mors forløb til Styrelsen for Patientsikkerhed og Styrelsen for Patientklager samt videresendt klagen til Aalborg Kommune. Hun har fået svar fra sidstnævnte.

- Tilbagemeldingen fra vores forvaltning giver os ingen anden mulighed end at lægge os fladt ned og komme med vores dybeste beklagelse, skriver kommunens ældrerådmand Jørgen Hein (RV) samt direktør for forvaltningen, Jan Nielsen.

Over for Ekstra Bladet holder kommunen fast i beklagelsen.

Du kan læse hele det groteske forløb og datterens fortælling i denne Ekstra Bladet Special. Læs hvordan datteren fik lægens opkald om, at der var noget helt galt, og hvor mange gange hun forsøgte at gøre plejehjemmet opmærksom på problemer. Pia Friis fortæller en tragisk historie, der ikke må ske, men som skete. Klik her og få adgang til den historie og det store univers af stærke historier i Ekstra Bladet+.

Jette Schønberg oplevede et svigt, der kostede hende livet. Nu fortæller hendes datter, Pia Friis, om sin mors forløb på et moderne plejehjem. Privatfoto Politik Plejehjem svigtede: I chok over mors død

Se også: Datter efter mors død: - Plejehjemspersonale løj  

Se også: Ny ældreminister: - Det er fuldstændigt uacceptabelt  

232 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere