Sydkoreas præsident bekræfter møde ved den demilitariserede zone

Mødet i zonen ved Nordkorea kan føre til, at USA og Nordkorea kan genoptage forhandlingerne om en atomaftale

Sidst, Trump og Kim Jong-un mødtes - her i Hanoi - blev forhandlingerne pludselig afbrudt. Nu er der lagt op til et nyt, pludseligt møde.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, gerne vil mødes søndag i den demilitariserede zone (DMZ) mellem Sydkorea og Nordkorea.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters ankom Trump til Seoul i Sydkorea sent lørdag for at tale med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, efter at have deltaget i G20-topmødet i Osaka.

Trump blev her spurgt, om Kim vil mødes med ham i DMZ søndag, hvortil Trump svarede:

- Vi må se. Han vil rigtig gerne.

Ingen har set Alek Sigley siden mandag. Derfor er han nu efterlyst. Foto: Reuters Samfund Skrev om Nordkoreas mystiske hotel: Nu er han væk

Foto: AP Politik Nordkoreas leder har modtaget et godt brev fra Trump

Mødet i zonen mellem Nordkorea og Sydkorea giver forhåbninger om, at USA og Nordkorea kan genoptage forhandlingerne om den atomaftale, landene tidligere har forsøgt at forhandle på plads.

- Vores folk er ved at finde ud af hele. Vi vil begge gerne mødes, sagde Trump efter et møde med flere sydkoreanske virksomheder natten til søndag dansk tid.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har sidenhen bekræftet, at mødet vil finde sted.

- USA's og Nordkoreas ledere vil mødes til et håndtryk for freden, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Donald Trump ankommer ifølge planen til DMZ senere på dagen søndag lokal tid.

- Det bliver et kort møde. Egentlig bare et håndtryk. Men et håndtryk betyder meget, siger Trump.

- Jeg ser frem til at ankomme til DMZ, som jeg længe gerne har villet besøgt, siger han.

Nord- og Sydkorea indgik i 1953 en våbenhvileaftale efter den treårige krig på halvøen, og FN oprettede samme år den demilitariserede zone.

Kim Il-sung sammen med sin søn Kim il-Jong, der startede som propagandaminister i Nordkorea. Senere fik han ansvaret for militæret, inden han overtog farmands rolle som Nordkoreas leder. Foto: AP Verden En mands drøm smadrede en hel nation: 200.000 bomber smidt ned i hovedet på 200.000 mennesker

Bill Clinton og Kim Jong-il mødtes med Bill Clinton i 2009. To år inden sin død. Foto: AP Verden Diktatorens luksusliv: Spiste dansk kød, drak svinedyr sprut og skød sine festgæster for sjov

Zonen er et fire kilometer bredt bælte - to kilometer på hver side af den formelle grænse.

Præsidenten sagde, at han havde et godt forhold til Kim, men at parterne stadig er et stykke fra at blive enige om en atomaftale.

Aftalen vil lukke ned for Nordkoreas atomprogram, mod at USA fjerner sanktioner mod landet. Det skal ifølge USA's plan være med til at sikre freden på den koreanske halvø.

Sydkoreas præsident kalder det søndag for en "milepæl", hvis mødet skulle finde sted.

Trump og Kim mødtes sidst i Vietnam i februar.

FAKTA: Den demilitariserede zone

Donald Trump og Kim Jong-un kan søndag mødes til et håndtryk i den demilitariserede zone (DMZ), der deler Nordkorea og Sydkorea.

* DMZ er et fire kilometer bredt bælte mellem Nord og Sydkorea - to kilometer på hver side af den formelle grænse.

* Nord- og Sydkorea indgik i 1953 en våbenhvileaftale efter den treårige krig på halvøen, og FN oprettede samme år den demilitariserede zone.

* Siden har FN på den sydkoreanske side overvåget, at våbenhvileaftalen overholdes.

* Selv om zonen formelt er demilitariseret, er det tilladt parterne at have mindre styrker med mindre tunge våben i DMZ.

* Der er derfor omkring 150 vagtposter på begge sider af grænsen.

* Danmark bidrager lige nu med tre officerer fra Forsvaret, der henholdsvis holder til på den amerikanske base Camp Humphreys syd for hovedstaden Seoul og i den vestlige af de to korridorer, der løber ind i den minebelagte DMZ.

Kilder: AFP/Forsvarsministeriet

64 kommentarer
Vis kommentarer