Sydkoreas regeringsparti mister flertal efter valg

Det konservative regeringsparti fik høvl ved onsdagens parlamentsvalg i Sydkorea

Sydkoreas regerende konservative parti led et uventet nederlag ved onsdagens parlamentsvalg, og det kan varsle ilde for partiet forud for næste års præsidentvalg i landet.

Partiet beklager i en meddelelse udfaldet, som betyder, at det mister sit absolutte flertal i Nationalforsamlingen.

Dermed bliver det ifølge Reuters især sværere for præsident Park Geun-hyes regering at presse sin egen økonomiske politik igennem.

- Saenuri-partiet accepterer ydmygt resultatet af valget, skriver partiet og giver som forklaring, at det ikke har formået at opfange og reagere på utilfredsheden hos mange vælgere.

Den nationale valgkommission har endnu ikke offentliggjort det endelige resultat, men det nationale nyhedsbureau, Yonhap, skriver torsdag, at regeringspartiet Saenuri får 122 ud af Nationalforsamlingens 300 pladser.

Oppositionspartiet Minjoo får 123 pladser, mens det tredjestørste parti sikrer sig 38 sæder.

Vælgernes utilfredshed med regeringspartiet i Asiens fjerdestørste økonomi skyldes ifølge Reuters, at Saenuri har forsømt spørgsmål om beskæftigelse og national sikkerhed.

Nederlaget kan ifølge Reuters også svække det store borgerlige parti i at bevare præsidentposten, når der i slutningen af 2017 skal findes en afløser for den nuværende præsident, Park Geun-hye.

Den udenrigspolitiske linje i Sydkorea er koncentreret i præsidentembedet, og valget til Nationalforsamlingen domineres normalt af indenrigspolitik.

Park Geun-hye er på vej ind i sit sidste år som præsident, og hun har sammen med Saenuri mistet popularitet som følge af øget arbejdsledighed, faldende eksport og en foruroligende stor gæld.

Utilfredsheden er stærkest blandt Sydkoreas unge, da arbejdsledigheden blandt sydkoreanere i alderen 15 til 29 år er rekordhøj med 12,5 procent. Oppositionen har forsøgt at gøre valget til en folkeafstemning om Parks økonomiske politik.

0 kommentarer
Vis kommentarer