Tåregasangreb tvinger Kosovos politikere på restaurant

Regeringsparti holder møde på restaurant, efter at parlamentet fredag igen blev evakueret efter tåregasangreb

Da parlamentarikerne i Kosovos parlament fredag aften igen blev udsat for tåregas - det tredje i denne måned i folkeforsamlingen - fik de nok.

Lørdag formiddag har medlemmer af det største parti indrettet et improviseret parlamentslokale i en restaurant under massiv bevogtning af politiet, oplyser politikere ifølge nyhedsbureauet dpa.

Oppositionen har erklæret lørdagens møde for ulovligt.

- Parlamentet eksisterer ikke længere, siger Ramush Haradinaj, som er tidligere premierminister.

Oppositionen har sagt, at den vil blokere alt lovgivningsarbejde, indtil regeringen trækker i land med en EU-mæglet aftale, der giver det serbiske mindretal større selvstændighed.

Fredag eftermiddag måtte landets politikere søge ly for gassen to gange, da en planlagt session i folkeforsamlingen blev afbrudt af tåregas.

Et nyt møde blev arrangeret til kort før midnat, men også dette måtte aflyses, da politikere fra oppositionen igen spredte gassen, der forårsager kraftig irritation i øjne og slimhinder.

Det var Donika Kada Bujupi fra oppositionsgruppen Alliance for Fremtidens Kosovo (AKK), der fredag sprayede tåregas. Hun stod bag en lignende episode tidligere på måneden.

Uden for parlamentsbygningen stødte hundredvis af demonstranter fredag sammen med politiet i Pristina.

Politiet benyttede tåregas til at få opløst demonstrationen.

Oppositionen er kraftigt imod den aftale, som med EU's hjælp er forhandlet på plads mellem Kosovos regering og Serbien. De to parter er blevet enige om flere juridiske og økonomiske rettigheder til det serbiske mindretal i Kosovo.

Blandt andet skal serberne have ret til at etablere kommuner drevet af dem selv, hvilket giver mulighed for selvstyre inden for det lille Balkan-land.

Kosovo er en tidligere serbisk provins, som erklærede selvstændighed i 2008.

0 kommentarer
Vis kommentarer