Tæsk til Trump - men hans venner vandt

Præsidenten må tage et nederlag på sin kappe, men der er også lyspunkter for Republikanerne

At demokraterne nu har overtallet i Repræsentanternes Hus er ikke godt nyt for Trump - hør her, hvordan. (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

For to år siden fik USA og verden en gedigen overraskelse, da Donald Trump mod alle odds vandt præsidentposten.

Natten til onsdag dansk tid har Republikanerne haft en knapt så festlig aften.

Ifølge de store amerikanske tv-stationer står det nemlig klart, at præsidentens parti står til at få en lussing ved midtvejsvalget.

De taber kontrollen med Repræsentanternes Hus, der er det største kammer i Kongressen.

- I morgen bliver det en ny dag i USA. Vi har taget Huset tilbage til det amerikanske folk, jubler Nancy Pelosi, der er Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, foran sine partifæller i Washington.

FØLG MED I RESULTATERNE SOM DE LØBER IND I VORES LIVE-DÆKNING NEDERST I ARTIKLEN

- Demokraterne lover en kongres, der arbejder for folket. Vi vil sænke prisen på sundhed. Og vil vil rydde op i korruptionen i Washington, fortsætter hun.

Og hun kan smile med god grund. Over alt i USA taber republikanerne terræn til Det Demokratiske Parti. Det er især i de amerikanske forstæder, at stemningen har vendt sig mod partiet med den kontroversielle mand i Det Hvide Hus, lyder CNN's analyse.

Vennerne har vundet
Der er dog også lyspunkter for The Donald og hans folk.

Republikanerne genvinder nemlig magten i Senatet.

Det står klart efter Ted Cruz som forventet har sejret i Texas over demokraten Beto O'Rourke, der dog høstede et flot valg med 48 procent af stemmerne mod Cruz' 51, skriver AP.

I en anden varm delstat er det ligeledes gået som præsidenten håbede.

I Florida har Republikanerne sejret i både kampen om Senatet og guvernørposten. Enormt smalle sejre, men dog sejre.

Ron DeSantis besejrer demokraten Andrew Gillum, der ellers kunne være blevet delstatens første sorte frontfigur.

Også mangemillionæren Rick Scott henter vælgerns gunst i The Sunshine State. Han rykker fra guvernørposten ind i Senatet.

Både Rick Scott og Ron DeSantis er særdeles nære allierede med Donald Trump. Eksempelvis skriver Miami Herald i en overskrift tirsdag aften amerikansk tid: 'DeSantis (og Trump) vinder guvernørposten.'

Meget tæt
At løbet var tæt i Florida fortæller stemmetallene i sit tydelige sprog. Med 99 procent af stemmerne talt op vinder DeSantis guvernørposten med under 100.000 stemmer. 4,023 millioner stemmer mod Andres Gillums 3,945, oplyser CBS.

Det kræver 218 sæder at vinde flertallet i Repræsentanternes Hus. Og den røde linje nåede Demokraterne klokken 9 dansk tid, skriver AP.

I Senatet ender Republikanerne trods en skidt aften med at udbygge deres flertal. Det skyldes blandt andet, at tre demokratiske senatorer i North Dakota, Indiana og Missouri ikke har formået at holde fast på deres pladser.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind