Taiwan trumfer Kina - donerer tre gange mere coronaudstyr til EU

Vi hilser solidaritet velkommen, siger en EU-embedsmand. Også selv om Kina kan føle sig trådt over tæerne

Arbejdere på en fabrik i Taoyuan i Taiwan, som fremstiller ansigtsmasker til kirurger og borgere. Nogle af disse masker kan nu være på vej til EU for at hindre spredningen af coronavirus. Foto: Ann Wang/Reuters
Arbejdere på en fabrik i Taoyuan i Taiwan, som fremstiller ansigtsmasker til kirurger og borgere. Nogle af disse masker kan nu være på vej til EU for at hindre spredningen af coronavirus. Foto: Ann Wang/Reuters
Følg Politik

Taiwan giver løfte om at donere 10 millioner ansigtsmasker til lande, der er hårdest ramt af coronavirus. Langt hovedparten går til EU-lande, skriver avisen Financial Times.

Det er et skridt, der ventes at skabe vrede i Kina.

For det første fordi Taiwans donation er større end Kinas egen, og for det andet fordi styret i Beijing insisterer på, at Taiwan er en del af Kina.

Taiwans præsident, Tsai Ing-Wen, siger, at hendes land har virussmitten under kontrol. Men pandemien vil aldrig høre op, medmindre den globale spredning hører op.

Hun siger, at Taiwan 'er nødt til at spille med i en international dyst og bekæmpe pandemien sammen med andre lande'.

Taiwans udenrigsministerium oplyser, at syv millioner ansigtsmasker vil blive sendt til EU - navnlig til de lande der er hårdest ramt.

Det er et løfte, der er tre gange større end Kinas.

EU-landene anerkender ikke Taiwan som et selvstændigt land og støtter en et-Kina-politik. Men EU vil sige ja tak til Taiwan.

- Vi hilser solidaritet velkommen, siger en EU-embedsmand til avisen.

- Kinesisk sensitivitet er helt klart involveret i det, konstaterer vedkommende.

EU venter stadig på, at det lovede udstyr fra Kina når frem. EU-Kommissionen sagde tirsdag, at forsyninger var klar til at blive afsendt 'i de kommende dage' til Italien, der er hårdest ramt af coronavirus.

Taiwan er træt af at blive forvekslet med Kina, hvorfra coronavirus har bredt sig.

Det i en sådan grad, at der er overvejelser om at fjerne navnet 'Kina' fra landets officielle navn: Republikken Kina. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Taiwan har kun registreret 322 smittede med coronavirus, og fem personer er døde. Østaten fremhæves ofte internationalt for sin effektive bekæmpelse af smitten.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har til ærgrelse for regeringen i Taipei talt Taiwans smittede og døde sammen med de ramte i den kommunistiske folkerepublik Kina.

En lovgiver i regeringspartiet Det Demokratiske Fremskridtsparti, Lin I-chin, foreslår, at landet derfor får et nyt navn på engelsk: Republic of Chungwa.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+