Annonce:
Annonce:

'Terminator' truer Trump efter klima-exit

Men den amerikanske præsident kan ikke standse folkets kamp for miljøet, lyder det

Terminatoren er vred. (Video: AP)
Annonce:
Følg Politik

- En mand kan ikke smadre vores udvikling. En mand kan ikke stoppe vores grønne energi-revolution. En mand kan ikke rejse tilbage i tiden. Det kan kun jeg.

Med en tilsyneladende reference til sin rolle i Terminator-filmene indleder Arnold Schwarzenegger en tale til den amerikanske præsident Donald Trump.

Det sker med en høfligt løftet pegefinger til Trump, efter at han forleden meldte ud, at USA forlader den såkaldte Paris-klimaaftale, som 178 lande har underskrevet.

- Min besked til dig, hr. præsident, er, at som tjener af folket - særligt som præsident, er dit første og vigtigste ansvar at beskytte folket, siger den tidligere skuespiller og forhenværende guvernør i Californien i den knap tre minutter lange tale på Facebook.

Professor efter USA-exit: Trump tager verden som gidsel

Folket vil rejse sig
Men uanset, hvad Trump gør, så mener Schwarzenegger ikke, at slaget om klimaet er tabt.

Annonce:

- Ser du, folket vil rejse sig. Lokale og statsregeringer vil rejse sig. Andre ledere vil stige op og fylde det tomrum, som du skaber, ud. Ligesom alle andre store bevægelser i menneskets historie, begynder vores grønne fremtid med en græsrodsbevægelse i befolkningen, byerne og vores stater.

- 70 procent af vores beskidte udledning kan kontrolleres på lokalt- og statsniveau, siger den østrigskfødte politiker, som ikke mener, at udviklingen kan overlades til Washington D.C.

Den 69-årige mand påpeger, at 200.000 mennesker hvert år dør i USA pga. luftforurening, ligesom forureningen af floder og vandløb ødelægger befolkningens sundhed.

Siden Schwarzenegger blev guvernør for USA's mest folkerige stat i 2003 har staten gået i forvejen på miljø- og klimaområdet - også globalt set.

Så er det officielt: Trump trækker USA fra klimaaftale

Annonce:

Ren luft og job
- Da jeg var guvernør i Californien, og Washington undlod at tage ansvaret, indførte vi de strengeste miljøregler i landet. Og vores økonomi boomer nu. I dag er vi nummer et til at beskytte vores miljø, og vi ligger nummer et i økonomisk vækst, påpeger Schwarzenegger, som tilføjer, at staten udover at have den reneste luft og vand også har skabt rekordmange arbejdspladser.

Kig fremad
Schwarzenegger beder præsidenten om at kigge fremad i stedet for tilbage, selv om det 'kan være nemmere og mere behageligt', men:

- Vi kan ikke bare læne os tilbage og gøre ingenting, mens folk bliver syge og dør. Især ikke når du ved, at der er en anden vej, lyder kritikken.

- Ingen husker de mennesker, som fortalte præsident Kennedy, at han ikke skulle tage til månen. Vi husker de store ledere. De ledere, som ikke går tilbage til fortiden, men store ledere, som træder ind i fremtiden.

- Vi ødelægger ikke vores økonomi ved at beskytte miljøet, siger Schwarzenegger, som opfordrer sine følgere til at dele hans video, hvis de mener, at det er på tide at redde vores planet.

Paris-aftalen

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: