Annonce:
Annonce:

Terrormistænkt fører valgkamp fra fængslet: - Erdogan ved han kan afgøre valget

Oppositionspolitikeren Selahattin Dermitas sidder fængslet i Tyrkiet. Alligevel kan han blive Erdogans største hovedpine ved søndagens valg

Hør Ibrahim benli fra HPD Støtteplatformen i Danmark fortælle om sine tanker om det tyrkiske valg. Video: Anthon Unger/redigering: Peter Boier
Annonce:
Følg Politik

I Tyrkiet er han kendt som 'kurdernes Obama, fordi han er veltalende, karismatisk og ungdommelig.

Søndag skal 55 millioner tyrkere sætte deres kryds ved præsident- og parlamentsvalget. Og her kan den 45-årige oppositionspolitiker og leder af det kurdiske HDP-parti, Selahattin Dermitas, få en hovedrolle.

Men der er dog et problem for Dermitas. Han sidder fængslet på andet år, efter Erdogan rensede ud hos modstanderne i det politiske landskab i kølvandet på statskuppet i sommeren 2016. HDP-lederen er anklaget for at have forbindelse til det kurdiske arbejderparti PKK, som er forbudt i Tyrkiet.  

Sidder i fængsel
Kendes han skyldig står han til en dom på 142 år i spjældet. Alligevel kan Dermitas blive afgørende for det tyrkiske valg.

Annonce:

Får hans HDP-parti over ti procent af stemmerne ved søndagens valg, klarer de spærregrænsen, og så er den formode vinder, Tyrkiets nuværende præsident Recep Edorgan, nødt til at lytte til det kurdiske parti.

Artikel fortsætter under billedet ...

Ibrahim Benli tror på et godt valg for det kurdiske oppositionsparti HPD. Foto: Anthon Unger
Ibrahim Benli tror på et godt valg for det kurdiske oppositionsparti HPD. Foto: Anthon Unger
 

I følge flere internationale målinger bliver det lige på vippen, men Ibrahim Benli. som er talsmand for HDP Støtteplatformen i Danmark, forventer et godt valg:

- Jeg er optimist. Jeg tror, vi kommer over spærregrænsen, men det vælter allerede ind med nyheder om valgsnyd, så jeg har selvfølgelig også min skepsis. Det er eller uset, at en folkevalgt partileder kan sidde i fængsel i to år uden at få en ærlig rettergang. Han er en stærk leder, og mange folk er med ham, siger Ibrahim Benli til Ekstra Bladet.

Han er ikke i tvivl om, at HDP, der har siddet i det tyrkiske parlament siden sidste valg i 2015, er en tårn i øjet på Erdogans politiske ambitioner.

Annonce:

- HDP udgør en stærk opposition på trods af, at ni parlamentsmedlemmer, 82 kurdiske borgmestre og mere end 10.000 politiske aktive sidder fængslet. Det ved Erdogan godt, så HDP kommer til at spille en afgørende rolle, fordi Erdogans planer for Tyrkiet er afhængige af, at HDP ikke kommer ind i parlamentet, slår Ibrahim Benli fast.

Artikel fortsætter under billedet ...

En papfigur er det tætteste de tyrkiske vælgere kommer på at møde præsidentkandidaten Selahattin Demirtas. Han sidder bag tremmer, anklaget for terror, og derfor fører sin valgkamp fra fængselscellen. Foto: AP/Lefteris Pitarakis
En papfigur er det tætteste de tyrkiske vælgere kommer på at møde præsidentkandidaten Selahattin Demirtas. Han sidder bag tremmer, anklaget for terror, og derfor fører sin valgkamp fra fængselscellen. Foto: AP/Lefteris Pitarakis

Den frække dreng i Klassen
Ved valget søndag stiller seks kandidater, herunder Selahattin Dermitas, op, men valget om at blive Tyrkiets næste præsident er reelt set kun en kamp mellem Erdogan og den nye, 'frække dreng i klassen' Muharrem Ince fra det sekulære parti CHP, der også er fra oppositionen.

Udfordreren har i den grad fået vind i sejlene under valgkampen, efter hans og tre andre oppositionspartier har slået sig sammen forud for valget for at have en større chance for at slå Erdogan. Det fortæller Jakob  Lindgaard, der forsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier og arbejder med tyrkiske forhold:.

- Han er en gammel fysiklærer, som aldrig har nået toppen af tyrkisk politik før nu. Men han har humør og sarkasme, og så kommer han fra gaden med en frækhed, som har givet nyt liv til oppositionen.

Annonce:

Muharrem Ince tør nemlig udfordre det gamle AKP-parti, som under Erdogan har haft magten de seneste 16 år i Tyrkiet.

- Erdogan nægter at debattere mod ham, fordi Ince proaktivt tordner mod præsidentens projekter. Han vil eksempelvis forvandle det palads, som Erdogan har bygget til mange 100 millioner dollars i Ankara, til kulturministerium. På den måde er han blevet et frisk pust om håb for forandring i Tyrkiet, siger Jakob Lindgaard. 

Valgstederne lukker klokken 16 søndag. Flere meningsmålinger spår, at Erdogan ikke får mere end 50 procent af stemmerne, hvilket vil betyde, at de to kandidater, der får flest stemmer, skal i en anden valgrunde, som afholdes 8. juli i år.

Derfor er det tyrkiske valg vigtigt

  • EU har brug for Tyrkiet hovedsagligt på grund af flygtningeaftalen. Den har nemlig reduceret antallet af flygtninge og migranter, der kommer til Europa
  • Tyrkiet har i gennem 2017 især været en stor faktor for nedkæmpelsen af Islamisk Stat i Syrien og Irak.
  • På grund af en ny grundlov træder en ændring af den tyrkiske forfatning efter valget i kraft. Den giver præsidenten flere beføjelser.
  • Den, der vinder præsidentvalget, bliver en helt ny type tyrkisk præsident. Han udpeger samtlige ministre uden parlamentets godkendelse og har mere indflydelse på at udnævne dommere. Præsidenten kan også erklære undtagelsestilstand.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: