Tesfayes lovudkast om fremmedkrigeres børn møder hård kritik

Børn kan ikke straffes for forældres handlinger, mener høringsparter, der kalder forslag for konventionsbrud

Ministeren møder hård kritik. Foto: Peter Hove Olesen
Ministeren møder hård kritik. Foto: Peter Hove Olesen
Følg Politik

Et lovudkast fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) møder hård kritik fra en række høringsparter.

Skarpest er Institut for Menneskerettigheder, der mener, at lovudkastet vil indføre en ordning, der 'vil stride mod Danmarks internationale forpligtelser'.

Ifølge lovudkastet skal børn af danske forældre, der fødes i områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt, ikke længere automatisk blive danske statsborgere.

Begrundelsen er, at børnene ikke vokser op under forhold, hvor der 'bliver skabt en samhørighed med Danmark og de danske værdier'.

- Et barn har ret til samme statsborgerskab som sine forældre, og det skal ikke straffes for forældrenes handlinger, siger instituttets direktør, Jonas Christoffersen.

- Fratager Danmark barnet denne beskyttelse, vil det være en krænkelse af barnets menneskerettigheder. Vi anbefaler derfor, at regeringen ikke fremsætter lovforslaget for Folketinget.

Ordningen vil ifølge Jonas Christoffersen stride mod princippet om familiens statsborgerretlige enhed. Samtidig vil det være i strid med princippet om, at et barn ikke bør miste sit statsborgerskab på grund af forældrenes handlinger.

Også Retspolitisk Forening, Røde Kors, Amnesty International, Red Barnet og Børnerådet kritiserer lovudkastet.

Ifølge Retspolitisk Forening er det udtryk for 'en kynisk og stærk betænkelig indskrænkende forståelse af Danmarks internationale forpligtelser i blandt andet statsløsekonventionen og børnekonventionen'.

Ifølge Red Barnet vil lovudkastet medføre 'forskelsbehandling' mellem børn, der fødes uden for dansk territorium, og børn, som fødes i de forbudte områder.

Dermed tilsidesætter lovudkastet ifølge Red Barnet Børnekonventionen. Ifølge konventionen skal børn beskyttes mod 'alle former for forskelsbehandling eller straf' på grund af barnets forældres stilling, virksomhed, udtrykte anskuelser eller tro.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+