Theresa May: Jeg går af

Storbritannien skal have ny premierminister

Hvad kommer det til at få af konsekvenser, at Theresa May går af? Producer: Martin Lorentsen
Følg Politik

Den britiske premierminister Theresa May har annonceret sin afgang.

Det skete i en kort meddelelse foran prermierministerboligen fredag formiddag.

May oplyser, at hun går af fredag 7. juni. Hendes parti, Conservative, skal derfor fra den efterfølgende uge finde en ny leder, som kan overtage posten som premierminister.

I slutningen af Mays tale, hvor hun satte ord på den betydning, tiden som premierminister har haft for hende personligt, havde hun svært ved at holde tårerne tilbage, og til sidst knækkede hendes stemme over, da hun fortalte, at hun var enormt taknemmelig over muligheden for 'at tjene landet, jeg elsker'.

Forgæves kamp for aftale
Mays afsked som premierminister kommer i kølvandet på, at hun gennem flere måneder forgæves har forsøgt at få det britiske underhus til at stemme for den aftale, hun har lavet med EU om Storbritanniens udtræden af EU.

Det sidste søm i hendes kiste kom dog onsdag, hvor medlemmer af hendes eget parti forkastede hendes sidste forsøg på at få lavet en aftale, allerede inden hun havde fremsat det i parlamentet. Det var derfor ventet, at hun ville træde af som premierminister og lade en anden få posten.

Conservative vil derfor i næste uge begynde på opgaven med at finde en ny leder, som samtidig vil blive premierminister. I britiske medier er det især den tidligere udenrigsminister Boris Johnson, der er på tale som en kommende leder, der skal forsøge at få Storbritannien ud af EU på bedste vis.

Ifølge Sky News vil kampen om formandsposten i Conservative starte 10. juni, og den endelige afstemning ventes at finde sted i midten af juli.

Theresa May overtog tjansen som premierminister efter David Cameron, som gik af i 2016 efter at briterne havde stemt for at forlade EU - stik imod hvad Cameron forventede og havde arbejdet for.

FAKTA: Mulige efterfølgere til Theresa May

Theresa May træder tilbage som Storbritanniens premierminister og leder af Det Konservative Parti den 7. juni. Det meddeler hun fredag foran sin embedsbolig i det centrale London.

17 politikere fra Det Konservative Parti har erklæret sig som kandidater til at afløse Theresa May, eller også ventes de at melde sig.

Her er fire af dem:

* Boris Johnson, 54 år.

Tidligere udenrigsminister. Var op til folkeafstemningen om brexit den 23. juni 2016 en af lederne på brexitfløjen. Forlod i juli i fjor udenrigsministerposten i protest mod Mays håndtering af processen.

Han er bookmakernes favorit.

* Michael Gove, 51 år.

Førte også kampagne for brexit i 2016. Er miljøminister og har til manges overraskelse vist sig som en af Mays allierede i hendes brexitstrategi.

Forsøgte forgæves at afløse David Cameron, da denne gik af som premierminister efter folkeafstemningen.

Har ikke meddelt, om han er kandidat.

* Dominic Raab, 45 år.

Tidligere brexitminister. Var advokat, før han blev medlem af parlamentet i 2010. Trådte af som brexitminister i november efter et halvt år på posten og blev betragtet som en af Mays nøgleministre.

Han er bookmakernes foretrukne kandidat efter Boris Johnson.

* Jeremy Hunt, 52 år.

Udenrigsminister. Han har opfordret Det Konservative Parti til at begrave intern strid og stå sammen over for EU.

Op til folkeafstemningen talte han for at blive i EU.

Er blevet spurgt, om han er kandidat til at afløse May. Han svarede: - Vent og se.

Kilde: Reuters.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+