Theresa May undskylder katastrofe

En uge efter dødsbranden i Grenfell Tower og mange demonstrationer senere undskylder premierministeren nu for myndighedernes håndtering af katastrofen

Vanvittige scener udspillede sig, da flammerne fik fat, og beboere kæmpede for at komme ud. (AP)
Følg Politik

Storbritanniens premierminsiter Theresa May undskyldte onsdag for regeringens manglende evne til at imødekomme de overlevende beboere i det nu udbrændte Grenfell Tower i bydelen Kensington.

- Støtten til familierne var i de første timer ikke god nok(...) Det var en fejl fra staten, både lokalt og nationalt, som skulle sørge for at hjælpe folk, da de behøvede det mest, sagde May onsdag, da hun talte til medlemmerne af parlamentet.

- Som premierminister undskylder jeg for den fejl, og jeg tager som premierminister ansvaret for at gøre, hvad vi kan, for at bringe orden i dette.

Demonstranter stormer rådhus i London efter brand i højhus

Svaret kommer en uge, efter branden brød ud og med tiden krævede 79 menneskeliv. Mange har demonstreret mod May og hendes regering, blandt andet efter det kom frem, at en gruppe beboere gennem flere år har klaget over risiko for brand.

Samtidig er kravet om at få opklaret, hvordan flammerne kunne brede sig så hurtigt gennem den 24 etager høje bygning vokset, og folk har ønsket stillingstagen fra May. Det har de nu fået.

Konspirationsteorierne blomstrer efter højhus-helvede: Men her er forskellen fra 11. september

Den ledende kommunaldirektør i London-bydelene Kensington og Chelsea, Nicholas Holgate, er i forvejen blevet tvunget til at gå af efter den 'kaotiske' redningsindsats.

Holgate blev reelt tvunget til at gå, efter at politiske ledere udtalte, at det ville være 'distraherende', hvis han blev i sit job.

Hundredvis hjemløse
Over 600 mennesker er blevet hjemløse. Både brandfolk og redningsmandskab er blevet kritiseret for en "kaotisk" indsats af højhusets beboere.

I oppositionen har sagen vakt harme. Jeremy Corbyn, lederen af arbejderpartiet Labour, har på baggrund af branden spurgt til en lang række offentlige instansers rolle og ansvar i sagen, hvor krav til tilsyn og byggeri er blevet ignoreret.

Nogle iagttagere mener, at branden kan få en række politiske følger og har påpeget, at Katrina-orkankatastrofen i New Orleans i USA i 2005 rystede tilliden til de lokale myndigheder og til den daværende præsident George W. Bushs administration.

Uhyggelige video indefra: Så smadret er højhus i London efter brand

Se de uhyggelige billeder fra bygningen. Video: AP/SWNS
Skræmmende: Så ødelagt var bygningen indvendigt.

I London er det dog ikke premierminister Theresa Mays konservative regering, som har det politiske ansvar.

Grenfell-højhuset ejes ifølge den amerikanske tv-station CNN af en almennyttig lejerorganisation. Den styres af professionelle leder og overvåges af lejere og lokalpolitikere.

Den centrale regering har traditionelt været dårlig til at klare opgaver med vedligeholdelse og sikkerhed, så en række regeringer - både konservative regeringer og Labour-regeringer har bidraget til en decentralisering af ansvaret.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT