Thorning mærker selv manglende ligestilling mellem kønnene

Statsministeren bliver ofte spurgt, hvordan hun får familielivet til at hænge sammen

Følg Politik

Danmarks første kvindelige statsminister har ofte selv mærket, at ligestillingen mellem mænd og kvinder ikke er helt i mål i Danmark, selvom det nu er 100 år siden, at kvinderne fik stemmeret.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er der fortsat brug for at udfordre de forhold, der sætter forskellige rammer for mænd og kvinders liv.

- Jeg selv har ikke tal på alle de gange, jeg er blevet spurgt til familie og børn. Hvordan får jeg det til at hænge sammen.

- Og det er også tit sådan for kvinder i det offentlige rum, at hvis vi ikke viser følelser, er vi kolde og glatte. Men viser vi følelser, ja så er det nok skuespil, siger Helle Thorning-Schmidt fra en talerstol på Christiansborg Slotsplads fredag.

Statsministeren talte ved et stort folkeligt arrangement i anledningen af 100-året for kvindernes stemmeret i Danmark.

Og selvom der ifølge statsministeren er meget at fejre, så er der også fortsat meget at kæmpe for, før mænd og kvinder er helt lige.

- Mange kvinder oplever at blive chikaneret, når de mener noget. Piger bliver kaldt de værste ting, hvis de er ligeså udadvendte og aktive som drenge. Og der er unge kvinder, som sælger sig selv for luksusting. Mon de kan overskue konsekvenserne?

- Der er stadig meget at kæmpe for. Og vi skal blive ved med at diskutere, hvordan vi kommer videre. Midlerne skifter. Målet er det samme. Lige muligheder for mænd og kvinder. Det er indlysende rigtigt. Men det er ikke nemt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun talte foran en Christiansborg Slotsplads fyldt med tilhørere - både mænd og kvinder.

- Vi skal gøre op med de fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Vi skal vise de unge piger, at vi lever i et fantastisk samfund, hvor de kan række ud efter deres drømme.

- Og det er netop, hvad 1915-grundloven handler om. At sikre lige muligheder. Et Danmark, hvor alle er med, siger statsministeren.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+