Ti kandidater kæmper om at afløse Theresa May

Det varer omkring seks uger endnu, inden en ny partileder og premierminister er på plads efter Mays afgang

Theresa May havde svært ved at holde følelserne tilbage, da hun holdt afskedstale. Video: AP

Ti kandidater står på spring for at afløse Theresa May som konservativ partileder og premierminister.

Blandt dem finder man tidligere udenrigsminister Boris Johnson, nuværende udenrigsminister Jeremy Hunt og miljøminister Michael Gove.

Det viser den officielle liste over kandidater, som Det Konservative Parti fremlagde mandag aften.

Forhåndsfavoritten er Boris Johnson, og flere kandidater forsøger at positionere sig som den "seriøse" modkandidat til den mere farverige eksudenrigsminister.

- Vi får ikke en god aftale med bluff og pral, siger tidligere brexitminister Dominic Raab ifølge Reuters.

Jeremy Hunt, som også ses som en af favoritterne til posten, siger, at "en seriøs tid kræver en seriøs leder".

- Vi har brug for skrappe forhandlinger, ikke tom retorik, siger han.

På torsdag indledes den lange afstemningsproces, der til sidst skal munde ud i, at Mays afløser kan præsenteres i slutningen af juli.

De over 300 konservative medlemmer af parlamentet skal stemme, indtil der kun er to kandidater tilbage i kampen om lederposten. Derefter skal partiets omkring 160.000 medlemmer vælge mellem de to.

Hver af kandidaterne skulle have opbakning fra mindst otte parlamentsmedlemmer for at kunne blive godkendt.

Den konservative Sam Gyimah trak sig mandag. Han forklarede det med, at han ikke havde kunnet samle den nødvendige opbakning.

Gyimah var den eneste kandidat, der gik ind for at holde en ny folkeafstemning om det britiske medlemskab af EU.

Vinderen af kampen om partilederposten præsenteres tidligst den 22. juli, når parlamentarikerne har indsnævret feltet til to kandidater, som partiets medlemmer derpå stemmer om.

Theresa May forlod fredag officielt posten som leder af Storbritanniens konservative parti, men hun forbliver premierminister til en ny partileder er valgt.

DE TI KANDIDATER

* Boris Johnson - tidligere udenrigsminister og tidligere borgmester i London. Forhåndsfavorit. En ledende skikkelse i "Leave"-kampagnen for at få briterne ud af EU. Fastholder, at briterne skal ud af EU 31. oktober - med eller uden en aftale.

* Michael Gove - miljøminister. På "Leave"-fløjen. Nummer to på listen over bookmakernes favorit efter Boris Johnson. Har antydet, at han er parat til at udskyde datoen for brexit endnu en gang i stedet for at forlade EU uden en aftale den 31. oktober.

* Jeremy Hunt - overtog posten som udenrigsminister efter Boris Johnson i juli. Stemte i 2016 for at blive i EU, men siger, at han vil sikre end bedre brexitaftale end Mays. Vil ikke tage et "no-deal" scenarie af bordet.

* Dominic Raab - tidligere brexitminister. Gik af i protest mod Mays brexitaftale. På "Leave"-fløjen. Mener, at briterne skal være klar til at forlade EU uden en aftale, hvis man ikke får forhandlet en bedre aftale på plads.

* Matt Hancock - sundhedsminister. Stemte for at blive i EU, men har siden skiftet til brexitfløjen. Er imod at forlade EU uden en aftale.

* Sajid Javid - indenrigsminister. Stemte for at blive i EU, men lover nu at sikre end bedre brexitaftale end Mays. Foretrækker at forlade EU med en aftale, men har sagt, at han også kan acceptere et brexit uden en aftale.

* Andrea Leadsom - tidligere økonomiminister. På "Leave"-fløjen. Ønsker brexit 31. oktober - med eller uden en aftale.

* Esther McVey - tidligere arbejdsminister. Kompromisløs brexitforkæmper. Ønsker brexit 31. oktober - med eller uden en aftale.

* Rory Stewart – udviklingsminister. Stemte for at blive i EU, men er nu på brexitfløjen. Afviser at forlade EU uden en aftale.

* Mark Harper, tidligere "indpisker" hos de konservative i parlamentet. Stemte for at blive i EU. Klar til at udskyde brexit igen for at sikre en aftale, men siger, at han også er klar til at forlade EU uden en aftale.

Kilder: AFP, BBC

10 kommentarer
Vis kommentarer