Tidligere Fed-chef: Græsk euro-exit er nok nødvendig

Før eller siden går det op for alle parter, at et græsk exit er den bedste strategi, mener tidligere chef for den amerikanske forbundsbank

Meget tyder på, at Grækenland er på vej ud af eurosamarbejdet. Det er i hvert fald, hvad den forhenværende, mangeårige chef for den amerikanske forbundsbank (Fed) Alan Greenspan vurderer.

Alan Greenspan, der stod i spidsen for Fed fra 1987 til 2006, siger til BBC, at tålmodigheden med at hjælpe den hårdt prøvede græske økonomi er ved at rinde ud:

- Jeg tror, at Grækenland er nødt til at forlade eurozonen.

- Jeg tror ikke, det gør noget godt for hverken Grækenland eller de andre lande i eurosamarbejdet, hvis Grækenland bliver, siger den 88-årige amerikaner, der længe har opfattet euroen som en fejlkonstruktion.

Efter at det venstreorienterede Syriza vandt parlamentsvalget i januar, har landets nye premierminister, Alexis Tsipras, besøgt flere europæiske hovedstæder for at forklare, hvorfor hans regering ønsker et stop for sparediktatet fra de internationale kreditorer.

Grækerne skal have længere tid til at betale deres gæld og færre sparekrav, siger regeringen, som dog har fået nej fra blandt andet det største euroland, Tyskland.

- Det er et spørgsmål om tid, før alle parter ser, at et græsk exit vil være den bedste strategi, lyder det fra Alan Greenspan til BBC.

Det scenarie, der har fået navnet "grexit" efter det engelske ord exit, er noget, EU's ledere under de seneste års gældskrise hele tiden har villet undgå.

Onsdag står Grækenland på dagsordenen ved et ekstraordinært eurogruppe-møde i Bruxelles dagen inden et EU-topmøde, hvor Tsipras for første gang møder sine EU-kolleger i samlet flok.

Eurogruppen - dvs. eurolandenes finansministre - har givet Grækenland en frist frem til 16. februar til at søge forlængelse af den eksisterende redningspakke, hvis gruppens 19 medlemslande fortsat skal holde hånden under det kriseramte medlemsland.

Den nuværende lånepakke udløber med udgangen af februar, og uden en forlængelse ligner det et totalt sammenbrud for græsk økonomi.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær