Tidligere FN-generalsekretær Boutros-Ghali er død

Den tidligere diplomat, politiker og generalsekretær for FN egypteren Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år, skriver Reuters

Den tidligere diplomat, politiker og generalsekretær for FN egypteren Boutros Boutros-Ghali er død, 93 år.

Det oplyser Venezuelas FN-ambassadør, Rafael Dario Ramirez Carreno, der er formand for FN's Sikkerhedsråd i februar, skriver nyhedsredaktør Reuters.

Oplysningen kom frem ved et møde i sikkerhedsrådet, hvor der også er blevet afholdt et minuts stilhed af rådets 15 medlemmer.

Der er ikke blevet offentliggjort nærmere omstændigheder om hans død.

Boutros-Ghali spillede en central rolle i egyptisk politik og blev senere generalsekretær for FN fra 1992 til 1996, og han blev dermed FN's første generalsekretær fra Afrika.

Han fokuserede særligt stærkt på hungersnøden i Somalia og forsøgte desuden at mægle i krigen i det tidligere Jugoslavien.

Han opnåede dog ikke meget succes i perioden som generalsekretær.

USA kritiserede blandt andet Boutros-Ghali for at have været for passiv under folkemordet i Rwanda og for ikke at presse hårdt nok på for en intervention, der skulle ende 1990'ernes lange borgerkrig i Angola.

Det endte med, at USA blokerede for, at han kunne få en anden periode som generalsekretær.

Boutros-Ghali mødte flere gange modstand fra demonstranter. Enkelte gange har han vadet ind i menneskemængden og konfronteret demonstranterne, når hans sikkerhedsfolk tillod det.

- Jeg er vant til, at fundamentalister i Egypten argumenterer mod mig, har han udtalt til Reuters.

Boutros-Ghali blev uddannet fra Kairo University og i Paris.

Efter en universitetskarriere, som fokuserede på internationale relationer, blev han udenrigsminister i Egypten i 1977 under præsident Anwar al-Sadat.

Han ledsagede al-Sadat på en afgørende tur til Jerusalem, hvor der blev indgået en fredsaftale mellem Egypten og Israel. Det endte i sidste ende med, at Anwar al-Sadat blev myrdet fire år senere.