Tidligere præsident død

Mario Soares, der kaldes faderen til det moderne portugisiske demokrati, er død, 92 år

Arkivfoto: AP/Francisco Seco/POLFOTO
Arkivfoto: AP/Francisco Seco/POLFOTO

Portugal har erklæret tre dages landesorg, efter at et af landets store politiske ikoner lørdag døde i en alder af 92 år.

Tidligere præsident Mario Soares, der af mange betragtes som manden bag det moderne demokrati i Portugal, døde, to uger efter at han blev indlagt på et hospital i hovedstaden Lissabon.

Soares stiftede Portugals socialistparti efter diktaturets fald i 1974. Han stod i spidsen for landets første demokratisk valgte regering i 1976.

- I dag har vi mistet en, der så mange gange har været ansigtet og stemmen på vores frihed, som han har kæmpet for hele sit liv, siger Portugals nuværende premierminister, Antonio Costa, der også er fra Socialistpartiet (PS).

Lissabons borgmester, partifællen Fernando Medina, har også besøgt Soares på hospitalet, efter at den aldrende ekspræsident blev indlagt 13. december.

- Min generation har altid levet i frihed, og det kan vi i vid udstrækning takke Mario Soares for.

Soares viede en stor del af sit liv til politik. Han spillede blandt andet en betydelig rolle i at få Portugal optaget i EU.

Fra 1986 til 1996 var han landets præsident, efter at han havde tjent som både udenrigsminister, premierminister to gange og senest som medlem af Europa-Parlamentet.

Efter at Soares var trådt tilbage som præsident i 1996, da han havde siddet i to embedsperioder, var hans popularitet stadig tårnhøj. Han fortsatte med at spille en rolle som særlig rådgiver for regeringen helt frem til begyndelsen af 2015.

Hospitalet i Lissabon oplyser ikke den præcise dødsårsag. Men familien meddeler, at han aldrig helt kom sig over en sygdomsperiode i 2013. Efter sin kones død i juli 2015 blev hans helbred yderligere forværret.