Tidligere præsident i frådende angreb: Den største forræder i historien

Ecuadors tidligere præsident Rafael Correa har kastet sig ud i et frådende angreb på landets siddende præsident

Ecuadors præsident, Lenin Moreno, fortæller her om Julian Assange-anholdelse. Video: AP

Hvis man synes, fløjkrigene i dansk politik er kedelige, så bør man i disse dage vende blikket mod Ecuador.

Torsdag valgte landets præsident Lenin Moreno at udlevere WikiLeaks-stifteren Julian Assange til de britiske myndigheder.

Det sker, efter Assange de seneste knap syv år har opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Her var han indtil om onsdagen beskyttet af politisk asyl.

Historisk forræder
Udleveringen har fået Ecuadors tidligere præsident Rafael Correa til tasterne på Twitter.

På sin profil kalder den tidligere præsident Lenin Moreno for 'den største forræder i Ecuador og Latinamerikas historie'.

- Den største forræder i Ecuador og Latinamerikas historie, Lenin Moreno, tillod britisk politi adgang til vores ambassade i London, så de kunne arrestere Assange. Moreno er en korrupt mand, men det han har gjort, er en forbrydelse, menneskeheden aldrig vil glemme, raser han.

Udtalelsen bliver ikke mindre kulørt af, at Lenin Moreno fungerede som vicepræsident, da Rafael Correa var landets overhoved. De to er i øvrigt partifæller.

Forkælet møgunge
De kritiske udtalelser fra Morenos tidligere chef har dog ikke fået ham til at skrue ned for retorikken over for Assange.

I en tv-transmitteret tale torsdag langede han voldsomt ud efter den australske aktivist, der blev verdenskendt, da han via Wikileaks lækkede hundredtusindvis af fortrolige dokumenter og videoer om krigene i Irak og Afghanistan.

- Du kan ikke ankomme til et hus, der tager varmt imod dig, giver dig mad og passer på dig, for så at begynde at fordømme husets ejer, lød det fra præsident, Lenín Moreno.

- Vi har fjernet den forkælede møgunges asyl, og vi er - heldigvis - kommet af med en torn i øjet.

WikiLeaks-stifter Julian Assange blev torsdag anholdt i London. Foto: Reuters Samfund Svensker tæt på Assange anholdt

Minister: Smurte vægge ind i fæces
Den ecuadorianske regering har ikke lagt fingre imellem i pr-kampen for at sværte frihedsaktivistens navn til i et forsøg på at retfærdiggøre deres beslutning om at frigive ham til de britiske myndigheder.

- Under den tidligere præsident Rafael Correa tolererede de (ambassaden, red.) ting fra hr. Assange, der smurte fæces på ambassadens vægge og andre former for opførsel, der er langt fra det minimum af respekt, en gæst burde have for et land, der generøst har budt ham velkommen, siger Maria Paula Romo ifølge britiske The Sun.

Kæmpe lækage
Julian Assange har opholdt sig på ambassaden siden sommeren 2012. I 2010 kom han og organisationen WikiLeaks på alles læber, da internet-aktivisterne offentliggjorde omkring 90.000 hemmelige dokumenter.

Hovedparten af dokumenterne var amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan. Få måneder senere havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos WikiLeaks.

Kort tid efter lækagen bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

Julian Assange efter torsdagens anholdelse. Foto: Peter Nicholls/Ritzau Scanpix Samfund Kvinder står frem: Genåbner voldtægtssag mod Assange

Sloges mod myndighederne
Australieren blev anholdt i december 2010 af britisk politi i London, men løsladt mod kaution efter en uge. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige. Kendelsen ankes. Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

Det får Julian Assange til at søge tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012. Her opholder han sig frem til sin anholdelse torsdag denne uge.

219 kommentarer
Vis kommentarer