Tilbyder statsborgerskab til tre millioner mennesker

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, vil ikke finde sig i Kinas indskrænkning af frihedsrettighederne i Hongkong

Tilbyder statsborgerskab til tre millioner mennesker

Vedtagelsen af den seneste sikkerhedslov førte i maj til masseslagsmål i parlamentet. Video: Reuters via Ritzau Scanpix

Kina skal ikke tromle befolkningen i Hongkong.

Så klar er udmeldingen fra Storbritanniens regering. Den er parat til at tilbyde en vej til statsborgerskab for næsten tre millioner indbyggere i Hongkong.

Det britiske tilbud kommer som svar på Kinas pres for at indføre national sikkerhedslovgivning i den tidligere britiske koloni.

Det bekræfter den britiske premierminister Boris Johnson onsdag aften.

Intet andet valg
Sikkerhedsloven tilsidesætter Hongkongs egen lovgivende forsamling og er blevet godkendt, efter at prodemokratiske demonstranter i månedsvis har protesteret mod et indskrænket demokrati i Hongkong.

I en erklæring, som er udgivet i The Times, skriver Boris Johnson, at man ikke vil stå på sidelinjen, mens kineserne fjerner Hongkongs borgere deres frihedsrettigheder.

- Jeg håber ikke, at vi når dertil. Men vi har intet andet valg end at opretholde vores dybe historiske bånd til Hongkongs befolkning, lyder det fra Johnson.

Derfor vil premierministeren se på at ændre visumreglerne, så tre ud af Hongkongs syv millioner indbyggere, der er berettiget til at søge om et britisk pas, nu kan få 12 måneders visum i Storbritannien.

Derefter skal de kunne søge om et britisk statsborgerskab.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Demonstranter for hårdhændet behandling af politiet i Hongkong, hvor der disse dage protesteres over sikkherhedsloven. Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
Demonstranter for hårdhændet behandling af politiet i Hongkong, hvor der disse dage protesteres over sikkherhedsloven. Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix

Bolden er hos Kina
Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, siger i forlængelse af Johnsons udmelding, at Kina bør bøje af og leve op til dets internationale forpligtelser over for Storbritanniens tidligere kronkoloni.

- Bolden er på den kinesiske regerings banehalvdel, og Kina står over for at skulle træffe et valg, siger den britiske udenrigsminister og fortsætter:

- Kina kan krydse Rubicon (flod i Norditalien, red.) og krænke aftalerne om selvstyre i Hongkong og Hongkong-indbyggernes rettigheder. Eller det kan bøje og forstå den dybe bekymring, som er udbredt i det internationale samfund og leve op til dets ansvar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hongkongs lovgivende forsamling har været præget af drama de seneste uger. Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
Hongkongs lovgivende forsamling har været præget af drama de seneste uger. Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix

Ueninghed i parlament
Torsdag morgen demonstrerer prodemokratiske lovgivere i den lovgivende forsamling i Hongkong forud for valg om lov angående nationalsangen.

Protesten begyndte torsdag morgen dansk tid undervejs i en debat om loven, der siger, at alle individer og organisationer skal respektere og værdige nationalhymnen og synge den ved passende lejligheder.

Loven vil medføre fængselsstraf på op mod tre år og bøder på op mod 6450 dollar, svarende til knap 43.000 kroner, for fornærmelser af nationalsangen.

Politiet i Hongkong er trængt ind i den lovgivende forsamling grundet protesterne.

Hongkong fik særstatus ved overdragelsen fra Storbritannien til Kina i 1997. Ifølge styret i Beijing vil den nye sikkerhedslov sandsynligvis træde i kraft inden september.

Hongkong forbyder ceremoni for ofre fra Den Himmelske Freds Plads

Eksguvernør i Hongkong advarer mod naivitet over for Kina

Forsker: Hongkongs skæbne er i Trumps hænder efter ny lov