Time for time: Sådan bliver Trumps store dag

Vagtskifte i Washington: Donald Trump medbringer sin mors bibel til indsættelsesceremonien - her er dagens program

Donald Trump bliver fredag taget i ed til posten som USA's præsident. (Foto: AP)
Donald Trump bliver fredag taget i ed til posten som USA's præsident. (Foto: AP)

I dag er der vagtskifte i Washington. USA's 44. præsident, Barack Obama, træder tilbage efter otte år i Det Hvide Hus, og Donald Trump bliver indsat som landets 45. præsident.

For amerikanerne er det en national festdag, hvor man fejrer en lang tradition med en fredelig overdragelse af magten fra den afgående til den indkommende præsident.

Donald Trump og hans familie tilbringer natten op til ceremonien i Blair House, som er den officielle gæstebolig for Det Hvide Hus.

Fredag morgen deltager Trump-familien og Pence-familien i en morgengudstjeneste i St. John-kirken, der ligger ved siden af Det Hvide Hus.

Derefter inviterer præsidentparret, Barack og Michelle Obama, Donald og Melania Trump på te i Det Hvide Hus.

Donald Trump ankom til Washington et døgn før det går løs ved Kongressen. (Foto: AP)
Donald Trump ankom til Washington et døgn før det går løs ved Kongressen. (Foto: AP)
 

Der bliver gjort klar til ceremonien, der afholdes ved Kongressen i Washington. (Foto: AP)
Der bliver gjort klar til ceremonien, der afholdes ved Kongressen i Washington. (Foto: AP)

Obama og Trump får god lejlighed til at tale sammen, da de kører i kortege til Kongressen, The Capitol, hvor indsættelsesceremonien skal finde sted.

Dagen følger et mønster, der har ligget fast i generationer:

***

Ceremonien time for time:

9.30 (15.30): Festlighederne begynder med musik og dans. Den 16-årige X Factor-finalist Jackie Evancho vil synge nationalsangen, mens dansetruppen The Rockettes også vil optræde.

Blandt gæsterne til ceremonien er medlemmer af Kongressen, højesteretsdommere, udenlandske diplomater samt offentligheden.

Ekspræsidenterne Jimmy Carter, George W. Bush og Bill Clinton vil deltage - det vil Hillary Clinton også. George H.W. Bush, 92, har meldt afbud, da han ifølge sin læge er for svag til at sidde uden for i januarkulden.

11.30 (17.30): Indsættelsesceremonien begynder. En række religiøse ledere er inviteret til at fremsige bønner og oplæse hellige skrifter. Mike Pence vil blive taget i ed som vicepræsident under vejledning af højesteretsdommer Clarence Thomas.

12.00 (18.00): Donald J. Trump vil sværge sin ed under vejledning af højesteretsdommer John Roberts. Trump vil lægge sin hånd på den samme bibel, som Abraham Lincoln brugte ved sin indsættelse. Trump medbringer også sit eget eksemplar af biblen, som han fik af sin mor i 1955.

Trump vil efterfølgende holde en tale, som han har arbejdet på i de sidste par uger. Siden George Washington i 1789 har alle præsidenter holdt en indsættelsestale af forskellig længde - fra 8445 ord til blot 135.

12:30 (18.30): Ceremonien er slut. USA har fået en ny præsident.

Barack og Michelle Obama forlader stedet – formentlig i en helikopter – og bliver senere fløjet på ferie i Palm Springs i Californien. Obama har sagt, at han har lovet sin hustru en ordentlig ferie, når de forlader præsidentboligen.

I overensstemmelse med traditionen vil præsident Donald Trump og vicepræsident Mike Pence deltage i en frokost i Kongressen.

15-17 (21-23): Den nyindsatte præsident og hans vicepræsident begiver sig ud på den 2,4 kilometer lange tur ned ad Pennsylvania Avenue fra Kongressen til Det Hvide Hus. Paraden inkluderer omkring 8000 deltagere - herunder medlemmer af militæret, ordensmagten og veterangrupper.

19-23 (01-05): Trump, Pence og deres koner vil i løbet af aftenen deltage i tre officielle fester i Washington. Desuden afholdes en lang række uofficielle indsættelsesfester hele aftenen og natten.

Læs mere her og her.

DONALD TRUMP - USA's 45. præsident

* Alder: 70 år

* Født: Queens, New York, som søn af Frederick og Mary Trump

* Uddannelse: Bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania i 1968

* Karriere: Begyndte allerede under sin uddannelse at arbejde for sin fars ejendomsfirma. I 1971 overtog han formelt virksomheden og omdøbte det senere til The Trump Organization.

Fokus var i begyndelsen på projekter i New York, men firmaet fik senere aktiviteter adskillige steder i USA og i andre lande.

Annoncerede i 2015, at han ville gå efter at blive Republikanernes præsidentkandidat. Blev formelt valgt som partiets kandidat i juli 2016.

Blev 8. november valgt til USA's næste præsident, da han besejrede demokraten Hillary Clinton.

* Gift med Melania Trump, som han har sønnen Barron sammen med. Har desuden fire andre børn fra to tidligere ægteskaber.