Annonce:
Annonce:

Tolke var ikke ansat af Danmark

Tolke i Afghanistan var ikke formelt ansat af Danmark, men i stedet af Storbritannien, skriver Berlingske

Annonce:
Følg Politik

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortalte i august på et pressemøde, at det danske forsvar ikke har haft ansatte tolke i Afghanistan siden 2001.

Det betyder dog ikke, at Danmark ikke brugt afghanske tolke. De blev i stedet hyret gennem Storbritannien og et privat amerikansk selskab .

Det fortæller en tidligere udsendt efterretningsofficer til Berlingske. Ifølge avisen patruljerede tolkene i danske uniformer.

Ordningen betød, at Danmark ikke formelt havde et juridisk ansvar for dem.

Tolkene er kommet i fokus, efter at Taliban har overtaget kontrollen med landet. Det har betydet, at mange vestlige lande har evakueret lokalt ansatte tolke, der har assisteret dem i den cirka 20 år lange krig.

11. august blev der i Danmark indgået en politisk aftale om at evakuere afghanske tolke, der har arbejdet for det danske forsvar i landet inden for de foregående to år. De kan få midlertidigt ophold i Danmark i to år.

Annonce:

Flere partier har kritiseret regeringen for, at evakueringsplanen kom for sent. Få dage efter aftalen tog Taliban magten over landets hovedstad, Kabul.

Andre vestlige lande begyndte allerede planlægningen af evakueringen over sommeren. Briternes evakuering tog ifølge Berlingske allerede fart i maj.

Der har været brugt op mod 300 afghanske tolke og andre lokalt ansatte under det militære engagement i landet, oplyser Forsvaret til Berlingske.

47 tolke, som har samarbejdet med de danske soldater i landet, er blevet identificeret af Forsvarsministeriet. Resten formodes at have henvendt sig til andre lande for at blive evakueret, skriver Berlingske.

Danmark har evakueret næsten 1000 fra Afghanistan. Af dem er over 200 tolke, der har arbejdet for det danske forsvar i landet, eller familiemedlemmer til tolkene.

Regeringen har nedsat en gruppe, der skal bidrage til evalueringen af forløbet omkring Danmarks exit fra Afghanistan. Den tæller blandt andet eksperter med særlig viden på området.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: