Tony Abbotts skæbnedag er rykket en dag nærmere

Afstemningen om Australiens premierminister fremtid som leder af sit parti skal nu finde sted mandag

Følg Politik

Australiens premierminister, Tony Abbott, har fremrykket en tillidsafstemning, der er afgørende for hans politiske fremtid, til mandag.

- Det er vigtigt at få afsluttet uvisheden inden parlamentet indleder denne uges samling, siger Abbott i en kort meddelelse søndag.

Han indkalder derfor sine partifæller i parlamentet til et møde tidligt mandag.

Et partimedlem meddelte fredag, at han vil have en hemmelig afstemning i parlamentsgruppen på tirsdag om Abbotts fremtid som leder for det konservative parti.

Partifællen, Luke Simpkins, der også sidder i parlamentet i Canberra, begrundede sit krav med, at han de seneste to uger var blevet "oversvømmet med e-mail og besøg på mit kontor, hvor alle stillede spørgsmål til den måde, regeringen ledes på".

Tony Abbott er blevet kritiseret kraftigt den seneste tid. Lige fra håndteringen af økonomien til beslutningen om at slå dronning Elizabeths ægtemand, prins Philip, til ridder.

Det sidste anses af mange vælgere i Australien som en leflen for kongehuset i London med den bagtanke, at Abbott så senere får noget til gengæld.

Kritikerne mener, at premierministeren kunne have fundet mange andre personer, der var mere værdige.

Såfremt et flertal i parlamentsgruppen stemmer imod Abbott, bliver det fjerde gang i fem år, at partiet skifter sin leder ud.

Ingen har officielt meldt sig til at udfordre premierministeren, men australske ABC News spekulerer i, at blandt andet næstformand og udenrigsminister Julie Bishop eller den tidligere partileder Malcolm Turnbull kan komme til at overtage partiet.

Tony Abbott har siddet som premierminister i Australien siden efteråret 2013 og har været formand for sit parti siden 2009.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time