Tony Blair erkender skyld i IS-fremmarch i Mellemøsten

Islamist Stat opstod og voksede i magttomrum, der opstod efter Irak-krig, erkender tidligere premierminister.

Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stats fremmarch i Mellemøsten er blandt andet sket som følge af den krig, som Storbritannien, USA - og også Danmark - udkæmpede i Irak efter årtusindskiftet.

Eksperter har fremført påstanden mange gange, og nu får den tilslutning af Tony Blair, den tidligere britiske premierminister, som stod i spidsen for briternes beslutning om at gå i krig.

- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, ansvar for situationen i 2015, siger Blair blandt andet i et interview med CNN.

Premierministeren siger også, at "der er elementer af sandhed" i påstanden om, at konflikten har bidraget til, at terrorgrupper har vundet terræn i Mellemøsten.

Beslutningen om at gå i krig i Irak deler fortsat vandene i det britiske parlament, efter at det kom frem, at regeringen overdrev den trussel, som Saddam-styret reelt udgjorde.

Påstanden lød dengang, at der var masseødelæggelsesvåben, men de er aldrig fundet. Og de politiske ledere, som dengang førte an i argumentationen for at gå i krig, har siden trukket i land.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) erkendte året efter Folketingets beslutning om at sende soldater til Irak, at han var i tvivl, om der var masseødelæggelsesvåben.

Blair fastholder, at beslutningen om at fjerne Saddam var rigtig. Han erkender, at der blev begået fejl efter krigen i forhold til at skabe stabilitet i landet.

Den forhenværende premierminister undskylder for fejl i forbindelse med krigsbeslutningen, hvilket han også har gjort ved tidligere lejligheder.

0 kommentarer
Vis kommentarer