Topdemokrater vender ryggen til Obama og Iran-aftalen

Demokraten Eliot Engel vil stemme nej til atomaftale med Iran. Det samme vil senator Chuck Schumer.

USA's præsident, Barack Obama, arbejder for tiden hårdt på at skaffe opbakning til den atomaftale, som amerikanerne i juli var med til at indgå om det iranske atomprogram.

Men modstanden kommer ikke kun fra Republikanerne, der fra start har stillet sig skeptiske over for aftalen. Også højt placerede politikere i præsidentens eget parti tvivler på aftalen.

Topdemokraten Eliot Engel, der er højtstående medlem af Repræsentanternes Hus' udenrigsudvalg, siger torsdag, at han har besluttet sig for at stemme nej til atomaftalen.

- De svar, jeg har fået, har simpelthen ikke overbevist mig om, at denne aftale vil forhindre atomvåben i at finde vej til Irans hænder, skriver Eliot Engel i en udtalelse, som Reuters har fået.

- Faktisk kan den måske styrke Irans position som en destabiliserende og destruktiv indflydelse på tværs af Mellemøsten, lyder det videre fra Engel.

Også senator Chuck Schumer, der er en af de mest magtfulde demokrater i Senatet, vender sig mod aftalen, der blev forhandlet på plads af Iran, USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

- For mig at se er den meget reelle risiko for, at Iran ikke vil moderere sit program, men i stedet bruge aftalen til at forfølge sine forbryderiske mål, for stor, lyder det ifølge Reuters i en skriftlig meddelelse fra Schumer.

Målet med atomaftalen er at sikre, at Iran ikke bruger sit atomprogram til at udvikle atomvåben. Den giver mulighed for international overvågning af Irans atomfaciliteter, mens barske sanktioner over for det mellemøstlige land til gengæld skal ophæves.

Aftalen er dog endnu ikke godkendt af Kongressen i USA. Deadline for Kongressens godkendelse eller afvisning af atomaftalen er 17. september.

Herefter kan præsident Barack Obama nedlægge veto.

0 kommentarer
Vis kommentarer