Topmøde: Putin og Porosjenko taler onsdag fred i Ukraine

Ukraines præsident giver efter telefonsamtale med Putin udtryk for optimisme, mens tysk minister er skeptisk

Forholdet mellem Ukraines præsident Porosjenko og Ruslands præsident Putin er mildt sagt køligt ovenpå urolighederne i Østukraine. (Arkivfoto: AP)
Forholdet mellem Ukraines præsident Porosjenko og Ruslands præsident Putin er mildt sagt køligt ovenpå urolighederne i Østukraine. (Arkivfoto: AP)

Ledere fra Frankrig, Tyskland, Ukraine og Rusland mødes onsdag i Hvideruslands hovedstad, Minsk, for at prøve at få skabt fred i det østlige Ukraine, oplyser regeringskilder i Berlin.

- På mødet vil de politiske ledere arbejde videre med at finde frem til en sammenhængende aftale om konflikten i det østlige Ukraine, siger den tyske regeringstalsmand, Steffen Seibert.

- Dette arbejde vil fortsætte i Berlin mandag med det formål at holde et topmøde i Minsk onsdag med præsident Vladimir Putin, Ukraines præsident, Petro Porosjenko, samt forbundskansler Angela Merkel og præsident François Hollande, tilføjer han.

De fire ledere talte søndag i telefon om en 'sammenhængende aftale', efter at Merkel og Hollande under et knap fem timer langt møde med Putin i Kreml fredag øjensynligt havde skabt grobund for at få Rusland og Ukraine tilbage til forhandlingsbordet.

Rusland er ifølge udenrigsminister Sergej Lavrov klar til at garantere for en ny fredsplan, hvis Ukraine og de prorussiske separatister enes om at genoplive sidste efterårs Minsk-aftale.

Putin siger, at fredsforhandlingerne i Minsk kan finde sted onsdag, 'hvis det inden da er lykkedes at nå til enighed om en række punkter, som har været diskuteret intenst i den seneste tid'.

Den ukrainske leder, Petro Porosjenko, giver efter sin telefonsamtale med Putin søndag udtryk for tydelig optimisme.

- Der er sket fremskridt, siger han.

- Vi venter, at forhandlingerne i Minsk vil føre til en 'hurtig betingelsesløs våbenhvile,' siger han.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, advarer dog imod at skrue forventningerne for højt i vejret.

- En politisk løsning på Ukraine-konflikten har fortsat lange udsigter - også efter denne weekends forhandlinger, siger Steinmeier ifølge dpa søndag på den internationale sikkerhedskonference i München.

Merkel sagde lørdag sammesteds, at hun tvivler på, om de igangværende forhandlinger med Putin vil føre til en afslutning på krisen.

- Efter vores samtaler er det stadig usikkert, om de vil føre til succes. Men man må vove forsøget. Det skylder vi de folk i Ukraine, som er berørte af konflikten, sagde hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer